Потребителските цени в Китай са навлезли в дефлация през юли, а производствените цени са разширили спада си на фона на затрудненията на втората по големина икономика в света да съживи търсенето и нарастващия натиск върху властите да предоставят повече преки стимули, информира Ройтерс. 

Китайският индекс на потребителските цени за миналия месец е спаднал с 0,3 на сто на годишна основа, съобщи днес Националната статистическа служба на страната. Това е малко по-лек спад от осреднената оценка за понижение с 0,4 на сто, изразена в допитване, проведено от Ройтерс и цитирано от БТА. Това е първият спад на инфлацията на годишна основа от февруари 2021 г., след като показателят остана без промяна през юни. 

Същевременно индексът на производствените цени спада за 10-и пореден месец - с 4,4 на сто на годишна основа след понижението от 5,4 на сто, отчетено предходния месец. Прогнозите бяха за отстъпление с 4,1 на сто.

Икономическото възстановяване на Китай се забави след силния старт през първото тримесечие заради отслабването на търсенето на вътрешния пазар и в чужбина. Властите обявиха поредица мерки в подкрепа на икономиката и се очакват още стимули. 

А след като най-големият световен вносител на петрола обяви слаби данни за търговията и инфлацията, цените на суровината поеха надолу днес в азиатската търговия, на фона на засилените притеснения за търсенето. 

Сортът Брент, който е референтен за Европа, поевтиня с 15 цента или 0,2 на сто до 86,02 долара за барел. 

Американският лек суров петрол отстъпи 17 цента или 0,2 на сто до 82,75 долара за барел.