Американският финансов министър Стивън Мнучин изрази оптимизъм днес, че САЩ и Китай имат работещо частично споразумение, което засяга някои ключови елементи от търговския спор между двете страни, съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Постигнахме съществен напредък миналата седмица при преговорите, каза в интервю за телевизията Мнучин.

Имаме фундаментално споразумение, което трябва да бъде оформено, допълни той.

По думите на Мнучин при последния кръг преговори са засегнати ключови точки, сред които интелектуалната собственост, финансовите услуги, включително обмяната на валута и "много значими структурни въпроси", свързани със селското стопанство.

Подписването на новото споразумение се очаква да бъде в Чили в средата на ноември на срещата на върха на Асоциацията на страните от тихоокеанския регион, допълва Франс прес, като цитира интервюто на Мнучин.

Финансовият министър съобщи, че тази седмица той и постоянният търговски представител на страната Робърт Лайтхайзър ще разговарят по телефона с китайския вицепремиер Лю Хъ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще отложи митата върху китайските стоки за 300 милиарда долара, които все още не са предмет на американското облагане. Мнучин отбеляза обаче, че тези мита ще бъдат въведени, ако Китай не подпише постигнатата сега сделка. Тези мита са планирани за 15 декември.

Китай е дал сигнал, че иска още един кръг преговори, преди да се съгласи с постигнатото досега, според информация на Си Ен Би Си.

Мнучин отбеляза, че преговорите са довели до "страхотна сделка за нашите фермери", която пък ще даде възможност за покупки на стойност между 40 и 50 милиарда долара.