Китайският заместник-министър на земеделието Цюй Дунюй бе избран за нов генерален директор на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), като получи абсолютно мнозинство още на първия тур, предадоха Франс прес и ТАСС.

Цюй Дунюй става първият китаец, заемал този пост. Той получи 108 гласа от участвалите в гласуването 191 страни, а кандидатите на Франция и Грузия съответно 71 и 12 гласа. За победа бяха необходими 96 гласа.

"Това е историческа дата, нов трамплин" за земеделието и прехраната по света, заяви новият генерален директор на ФАО, който обеща да направи всичко възможно да е безпристрастен и неутрален.

Мандатът на Цюй Дунюй ще е от 1 август 2019 г. до 31 юли 2023 година. Той заменя на поста бразилеца Жозе Гразиано да Силва, който изкара два мандата начело на организацията.

По данни на ФАО 821 милиона души по света, страдат от хронично недохранване, или всеки девети човек от световното население, отбелязва АФП.

Този брой се повишава от 2015 г. и е на нивото си отпреди близо десет години, което допълнително затруднява постигането на целта, която си е поставила ООН гладът в света да се премахне до 2030 година.

Задачата се утежнява и от прогнозираното от ООН увеличаване на световното население от 7,7 милиарда души сега на 9,7 милиарда души през 2050 г. с удвояване на жителите на Африка южно от Сахара.