Цените са нещо, което определят единствено потребителите с тяхното търсене - ако има по-голямо предлагане от търсенето, цените падат, и обратното. Дори когато някой създаде нов нишов продукт и на пазара възникне ниша, това е временно състояние, особено в храните, много бързо идват следващи производители и търговци. Който се е опитал по административен път да регулира цени, все е сбъркал. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в последния трети ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023организиран от Dir.bg и 3E-news. 

Вътев даде начало на дискусията "Цени, храни и продоволствена сигурност", в която участие взе и македонският му колега Люпчо Николовски.

По думите на земеделския министър темата за продоволствената сигурност е разделена на две части. От една страна, тя означава гарантиран достъп до храна и тук министърът постави въпроса откъде идва тази храна. Той изрази съжалението си, че голяма част от храната, която консумираме у нас, е внос. Той припомни, че България има свръхпроизводство на зърнено-житни и маслодайни култури, а има дефицит на плодове, зеленчуци, мляко, месо.

"В последните 30 години винаги се е говорило за развитието на определени сектори, което е довело до този деформиран профил на българското земеделие", посочи Вътев.

Снимка: Иван Коловос

Той отбеляза и друго измерение на продоволствената сигурност - способността на една държава със собствено производство да задоволи нуждата от храни на своето население. Според земеделския министър тук влизаме в голяма несигурност. Той даде за пример ситуация, в която изведнъж вносът към България спре, страната ни има плодове и зеленчуци за около 2 седмици, месо и мляко за 3 месеца, след което "минаваме на житната диета на Дънов".

Вътев отбеляза още един важен аспект, наречен "микробиом" - това е микрофлората, която живее в почвата, и без която почвата е мъртва. "Тази микрофлора има изключително значение за развитието на цялата растителност. България е много богата по биоразнообразие и има потенциал да изхранва около 30 млн. души", сподели земеделският министър.

Той обеща, че новият екип на Министерство на земеделието и храните ще вложи цялата си енергия и познания и ще работи с всички производители, за да постигне максимално обезпечаване на цялата агрохранителна верига с български продукти.

Кирил Вътев посочи, че ще бъде направен цифров модел на продоволствената сигурност, което означава по продуктови линии, от полето до масата, колко е собственото производство и колко - вносът на суровини, какво трябва да се направи, за да нарасне производството, всичките видове преработка, търговската част, дистрибуцията, маркетинга. "Имаме страшно много потенциал за усвояване на симбиозата между храни и туризъм, защото тези два отрасъла вървят винаги ръка за ръка", подчерта българският земеделски министър.

Снимка: Иван Коловос

Той цитира данни, според които през 1923 г. в България е имало 300 000 столетника при население около 4,5 млн. души. Към днешна дата няма и 300. Според Вътев храната има изключително отношение към здравето на човека и един от водещите фактори е точно микробиомът - микроорганизмите от почвата преминават в растенията, от тях в животните, от хранителните продукти от растителен и животински произход преминават в нашия организъм. "Микробиомът в нашия организъм е пряко зависим от храната, която приемаме", обясни Вътев.

Според него да се говори за здравословни храни донякъде е приемливо, но не е вярно. По думите на земеделския министър има здравословни и вредни количества.

В заключение Кирил Вътев заяви, че в министерството започват усилена работа по агрохранителната верига от полето до масата, за да я наситят максимално с български продукти, произведени от български суровини.

"Агрохранителната верига е неразривно свързана и да я делим на сектори е грешка. Това е единен процес и ако искаме да бъдем по-здрави, трябва да се храним с продуктите, произведени тук", завърши земеделският министър.

Снимка: Иван Коловос


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.