Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев призова правителството да продължи с енергийната подкрепа за фирмите, за да работят все така добре. Той се обърна към големия бизнес в България по време на годишните награди "Мистър и Мисис Икономика", организирани от сп. "Икономика" и КРИБ.

"За мен е чест да ви приветствам тази вечер, радвам се, че тази церемония я провеждаме така, както повелява традицията. Няколко години се наложи да сме в по-ограничен състав заради пандемията", изтъкна Кирил Домусчиев.

Той напомни, че конкурсът се провежда от далечната 1990 г. "Този конкурс е голяма отговорност и е важно да се знае, че отличията се връчват след гласуване на 29 човека, колкото е Управителният съвет на КРИБ. Те представляват 12 хил. компании, 800 000 работещи в тях и произвеждащи ¾ от БВП на България", подчерта председателят на работодателската организация.

Председателят на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" Димитър Цоцорков и управляващият директор на "Моушън Артс" (с търговска марка "Метрореклама") Зарина Генчева са носителите на големите награди "Мистър Икономика" и "Мисис Икономика" за 2022 г.

Отличията на списание "Икономика" и най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - бяха раздадени тази вечер на тържествена гала церемония в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Голямата награда "Мистър Икономика" връчи вицепрезидентът Илияна Йотова, а призът "Мисис Икономика" - от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Бях много впечатлен, че в година на кризи - пост-КОВИД, войната в Украйна, енергийна, политическа, икономическа, социална кризи, ние виждаме фирми, които са постигнали съществени успехи и резултати през предходните и тази година", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в своята реч.

"Износът на България расте с близо 40%, което показва, че бизнесът е устойчив и може да издържа в толкова тежки кризи. Радвам се, че тези компании могат да са пример за всички нас - как в тези тежки времена можем да постигаме успехи. Всеки ден се борим с цените на тока, на газа, с всички други проблеми във връзка с енергийната криза", изброи председателят на КРИБ.

Той се обърна към представителите на служебния кабинет в залата, за да им благодари за усилията, които полага, за да подкрепя бизнеса в енергийната криза.

"Искам да благодаря на представителите на правителство, които позволиха да имаме до края на годината една добра цена на електрическата енергия, и се надявам да продължат компенсациите и догодина, за да може бизнесът да се справя все така добре. Благодаря и за успехите с цената на газа и всички други резултати, постигнати в непрестанна комуникация с нас, работодателите", каза Домусчиев.