Кипър има своя първи "бюджет на реформи", обяви министърът на финансите Константинос Петридис, след като парламентът на страната одобри държавния бюджет за 2022 г. в петък късно вечерта, след тридневен дебат в пленарната зала, съобщи Бранислава Бобанац, коредпондент на БНР в страната.

Бюджетът за догодина е бюджет на устойчивото развитие, "зеления" преход и социалната държава, подчерта финансовият министър Константинос Петридис.

Той е и първият наистина свързан с реформи, който получава одобрението на парламента, тъй като част от него е Националният план за възстановяване и устойчивост със заложените в него важни структурни промени, обясни финансист № 1.

Петридис призова парламентарно представените партии да гласуват законите за ключовите реформи на местното самоуправление, съдебната система и публичната администрация. От тяхното приемане и изпълнение зависи дали Кипър ще получи европейските средства по плана.

С над 10% са увеличени заложените в бюджета инвестиции за развитие. С близо 5% повече са предвидените приходи в държавната хазна, а разходите ѝ са намалени с 4% спрямо 2020 г.

Бюджетът е разчетен да подкрепи темп на икономически растеж от 4% догодина.

Опозиционните партии в парламента внесоха 96 предложения за изменения в правителствения законопроект, половината от които бяха одобрени.