Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за "радикално подобряване" на механизацията на селското стопанство в страната, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейски държавни медии.

Ким посети изложение на селскостопански машини и заяви, че е важно да се изготви дългосрочен план в тази посока. На изложението имаше стотици различни машини, включително трактори и безпилотни хеликоптери, съобщи КЦТА.

Преди броени дни Ким представи икономическите цели на страната си за новата година и посочи, че стабилизирането на селскостопанското производство е ключова задача.

През последните десетилетия Северна Корея страда от сериозен недостиг на храни, а през 90-е години тя бе сполетяна от природни бедствия, които доведоха до глад, отбелязва Ройтерс. Международни експерти предупреждават, че затварянето на границите ѝ по време на пандемията от коронавирус е влошило продоволствената сигурност.

През миналата година реколтата на царевица в Северна Корея се е увеличила на годишна база поради благоприятните климатични условия, но тя все още е далеч под необходимото за справяне с хроничния недостиг на храна в страната, смята южнокорейски експерт, цитиран от Ройтерс.