Шоково поскъпване от 58 процента прогнозира за април "Булгаргаз" днес. Аргументът е, че заради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските борси. От КЕВР контрираха, че цената ще бъде определена не само според екстремните стойности от началото на войната в Украйна, а ще включва и котировките към 31 март. Междувременно цената на природния газ в Европа падна под 1 250 долара за хиляда кубически метра в първия ден от работната седмица.

КЕВР за шоковия скок в цената, поискан от "Булгаргаз"

В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на април, Комисията за енергийно и водно регулирана (КЕВР) ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на месеца, съобщиха от КЕВР.

Повод за изявлението на регулатора е поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с 58% от април.

В края на миналата седмица "Булгаргаз" ЕАД уведоми своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за м. май 2022 г. е 157,73 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80,65 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ. Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през май на 10 май 2022 г. са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас.

В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции срещу Русия, в отделни дни през периода 1-10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара за 1000 куб. м., което се равнява на близо 350 евро за мегаватчас. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти - днешните котировки показват цени от 1250 долара за 1000 куб. м. или около 110 евро за мегаватчас. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на м. март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи.

КЕВР започна анализ до каква степен са обосновани разчетите в заявлението на "Булгаргаз" ЕАД и дали в него са отчетени всички възможни резерви за намаляване на цената, включително и чрез максимално възможните доставки от газовото хранилище в Чирен. От обществения доставчик се изисква да представи обосновка и доказателства за всеки ценообразуващ елемент и анализ на пазара на природен газ.

КЕВР отново потвърждава, че в сегашната неблагоприятна ситуация на рекордно високи цени на международните пазари, ще изпълни заявените си приоритети за постигане на максимално добри цени за крайните битови потребители. За тази цел при утвърждаване на цената на природния газ Комисията ще приложи всички регулаторни механизми, с които разполага, посочват от регулатора.

15% спад в цената на газа на борсата в Европа

За броени часове след началото на търговията днес цената на синьото гориво се понижи с 15 и половина процента.

Баку обсъжда с Анкара и Брюксел възможностите за доставка на по-големи количества газ за европейските държави, съобщи азербайджанският министър на енергетиката.

Той уверява, че страната му разполага с внушителни запаси от природен газ, които могат да подсигурят вътрешното потребление и доставки за Европа за 100 години.