Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че от юли топлоенергията няма да поскъпне двойно, както поискаха някои от топлофикациите.

"Има сериозна динамика в международните цени на суровия петрол. Квотите не влияят пряко върху тези цени, те влияят в значително по-ниска степен, отколкото при термичните централи, но безспорно квотите, които трябва да платят всички топлофикационни дружества, повишават техните разходи и ние тепърва ще видим как те ще бъдат отчетени. Нито 108, нито 88 процента ще има скок", каза шефът на КЕВР.

Преди дни почти всички топлофикации поискаха поскъпване на парното между 3 и 108%. Най-високото поскъпване бе поискано от габровската топлофикация. Софийската поиска по-висока цена с около 3%.

Преди месец обаче шефът на КЕВР обеща, че парното въобще няма да поскъпва от 1 юли.

"Ако "Еврохолд" и ЧЕЗ стигнат до сделка за продажбата на българските активи на чешката компания, енергийният регулатор ще трябва да се произнесе, но все още няма критерии, по които това да стане", коментира още Иван Иванов.

Десетки граждани се събраха отново пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София, за да протестират срещу увеличаването на цените на енергоносителите у нас:

"Топлофикация" бави дела в Софийския районен съд, съдиите са смазани от диктата на Цветанов и Борисов".

"Ние имаме една от най-скъпите електроенергии в Европа, а беше най-евтината. Всичко се прави в ущърб на българския данъкоплатец", скандираха протестиращите.

Протестиращите заявиха, че отново ще излязат на улицата при гласуване на нови цени на тока.