Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР ще има последната дума по важните енергийни сделки, като тази с ЧЕЗ. Това реши парламентът, след като от 119 гласували 105 депутати бяха "за", съобщава Канал 3. Комисията се произнася след наличие на разрешение или одобрение на други държавни органи, компетентни да разглеждат сделките, гласуваха народните представители.

Поправката в енергийния закон е по инициатива на Обединените патриоти. Промените идват покрай сделката на ЧЕЗ с Гинка Върбакова.

Срещу промените се обявиха от ДПС. Рамадан Аталай изтъкна, че няма как партията да подкрепи подобен текст, защото той позволява на държавата да се намесва в частни сделки.

"Няма как да го подкрепим, нарушава се Конституцията", каза депутатът от ДПС и поиска текстът да отпадне, но предложението му не беше подкрепено от останалите групи.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев го обвини, че само се заяжда и посочи, че единствената поправка между първо и второ четене е уточнението, че КЕВР ще се произнася последна - след като са си казали думите всички регулаторни органи по сделката преди това.

Добрев поясни, че редакцията между първо и второ четене е била само да се уточни, че КЕВР ще се произнася последна, за да не се лутат регулаторните органи кой след кой е.