В последните 10 години в тази чакалня не е влизал никой. За да влезеш вътре, това е едно икономическо и финансово обединение на държавите, които ползват евро. Това означава, че всички инвеститори, които наблюдават кредитния рейтинг на България, ще наблюдават страната ни с много по-голям интерес. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV.

Той напомни отново, че към момента само влизаме в чакалнята на Еврозоната. Влизането в Еврозоната може да стане след 3,5 или 10 години.

"По-рано днес излезе съобщение на ЕЦБ, която каза, че България е готова да влepe в чакалнята на Еврозоната, имаше условие една банка да осигури своята ликвидност, днес успешно е приключила процедурата с нея. В петък ще разберем какви са резултатите", добави той.

"В момента посредствени опозиционерки и президентът, за съжаление, получават директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията - не разбирам това. Подавам ръка на всички, които искат да се обединим около цели като влизане в чакалнята на Еврозоната, в ОИСР, - това са наши приоритети. Трябва да си стиснем ръцете. Днес България постигна много и се надявам да жънем успехите, които са плод на много труд", обясни министърът.

Попитан дали държавата се намеси в това едната банка да има капиталова адекватност така, че да успее да отговори на условията за влизането в чакалнята, министърът на икономиката каза, че заради пандемията в момента няма толкова много частни инвеститори.

"Те чакат да видят какво ще стане на световния пазар. Затова сроковете много ни притискаха, участвали сме в допустимия портфейл на банката, тоест има и други участници, уточни Караниколов. - Просто, за да успее да изпълни националната си стратегия, се наложи държавата да направи този буфер. Стойността, с която държавата участва, ще бъде обявена в петък."

"Виждате от последните няколко дни откъде идват нападките срещу държавата - говорим за коментари във Фейсбук, които пък ние коментираме по цял ден. Още един път казвам, че светът е изправен през възможности в кризата - например, скъсяване на връзки в доставките - че е хубаво да се инвестира в собствените икономики. Не мисля, че най-лошият резултат в икономически план ще е на България, дори напротив. Сега инфекцията се появява в заводите, а това удря производството", уточни министърът.

"ДДС не може да падне за всички, защото подобни разговори биха продължили няколко години, а това не е възможно, - ДДС не е приход за бизнеса, то просто минава през него, - тези пари трябва да влязат в държавата", завърши Караниколов.