В не толкова далечното минало основната форма на домашно забавление идваше от телевизията. Тя осигуряваше достъп до филми, сериали, новини и спорт, при това от комфорта на дивана във всекидневната.

Днес обаче залезът на телевизията е факт, като все по-малко хора я ползват дори като средство за новини и информация. Началото на нейното детрониране започна именно от забавленията.

В началото на 90-те години на миналия век се появяват първите кинематографични сериали - "Досиетата Х" и "Туйн Пийкс" са може би най-добрите примери за тях. По-зрелите истории са съчетани с по-добри артисти, а операторите експериментират с по-нестандартни за телевизията кадри. ТВ канали като Fox и HBO са на гребена на вълната, именно заради по-смелите и нетрадиционни за времето си сценарии, на които залагат.

Сериалът „Туин Пийкс“ се превръна в културен феномен

Снимка: Shutterstock

Телевизията, колкото и цветно да е съдържанието ѝ, има един основен недостатък - нейната програма не е съобразена със свободното време на зрителя. Епизодът на любимия сериал или филмът в събота вечер си имат точно определен час на излъчване, а пропускането му или закъсняването за него определено влияе отрицателно. Зрителят дори няма възможност да натисне пауза, за да си направи сандвич.

Продажбата на дискове със филми и цели сезони е временно решение, което не можеше да спре желанието на хората да намерят нов начин, който да им позволи да забавляват пред монитора по много по-удобен и приятен начин.

Отговорът идва с масовото навлизане на интернет, който позволява всеки филм, сериал или предаване да се гледат в най-удобния и желан от зрителя момент.

Новите гиганти

На сцената бързо изгряват Netflix и Amazon Prime. Срещу малка такса на месец, те предоставят достъп до голямо количество съдържание, както и до ексклузивни сериали, които могат да конкурират и най-добрите филми по своята кинеметографична стойност.

Шоута като Stranger Things, Narcos и House of Cards печелят редица фенове не само заради добрия си сценарий, но и заради участието на известни холувидски звезди. Amazon Prime пък набра голяма популярност, след като привлича звездното трио на Топ Гиър - Джереми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей в новото шоу The Grand Tour.

Netflix позволява доста богат избор и е винаги на разположение

Снимка: Shutterstock

Обикновено сериалите в Netflix и подобните услуги не излизат серия по серия - целият сезон дебютира в един ден, а зрителите сами решават как и кога да го изгледат. Ако те не са в настроение за него, имат доста богат избор на разположение - включително от продукции, които не са създадени от Netflix.

Единственото необходимо условие за използването на Netflix и Amazon Prime е наличието на свързано с интернет устройство - достатъчен е дори смартфон, от който можете да гледате филми.

Някои по иновативни телевизионни канали, като НВО, също излизат извън света на телевизията, за да предложат онлайн платформа за директен стрийминг на своите шоута и сериали.

Дигитализацията на домашните забавления позволява по-голяма свобода

Снимка: Shutterstock

Естествено, дигитализацията на забавлението не се изчерпва само с Netflix и Amazon Prime. В YouTube например е пълно с изключително много канали, които имат предимно развлекателна цел. Дали ще гледате научен канал, обясняващ зараждането на Вселената, забавни кинокритици или просто видеа с химични експерименти, завършващи с взрив - изборът на практика е неизчерпаем.

Не можем да пренебрегнем и другата по-широко разпространена форма на дигитализирано забавление у нас - торентите и по-малко известните, но безплатни, стрийминг платформи. Те предоставят огромна колекция от филми и сериали на не особено богатия роден потребител, който може да гледа каквото си поиска, стига да има интернет и компютър.

Игрите

Компютърните игри също не са за подценяване, когато говорим за дигитализацията на домашното развлечение. Дори да става дума за базови пикселизирани екшъни от края на миналия век - като Doom, Quake или дори CS, игрите са форма на забавление предпочитано от мнозина.

За разлика от филмите и сериалите, те позволяват по-големи нива на интерактивност, в които главният герой не е Арнолд Шварценегер, а самите Вие. Не малка част от компютърните игри включват сложни пъзели за решаване или имат увлекателна, красива и поучителна история, която може да съперничи на всеки филм. Поредици като Half-Life, Deus Ex, Far Cry и GTA са успели да съчетаят в себе си перфектната смесица от екшън, интересна история, логически пъзели и атмосфера.

Не малка част от игрите имат богата история и атмосфера

Снимка: Shutterstock

Фактът, че гейм индустрията има по-големи приходи от Холивуд е показателен, че с игри не се занимават само децата. А причината за това е доста логична - докато филмите и сериалите ви правят пасивен зрител на случващото се на екрана, то при игрите имате много по-активна роля. В много заглавия изборите, които правите докато играете, оказват влияние върху финала - нещо, което няма как да се случи в кино изкуството.

Ако искаме да хвърлим поглед към бъдещето, то виртуалната и добавената реалност определено ще стават все по-масови, а филмите и игрите ще се насочват в тази посока.

Преходът от статичното забавление на телевизията, което не позволява особено голям избор, към по-свободното и удобно гледане на филми и сериали в интернет ще намери логичния си завършек в още по-голямата свобода и интерактивност. А главният герой в любимите Ви истории ще сте самите Вие.

С този материал завършваме нашата поредица #Дигиталната (Р)Еволюция, която осъществихме съвместно с "Пощенска банка". В нея ние  Ви показахме какви са промените, които са се случили и които ще се случват, благодарение на съвременните технологии. В компанията на модерната дигитална банка Ви представихме нови и любопитни технологични продукти, които могат да направят живота Ви по-приятен, комфортен или дори да го променят изцяло. Показахме Ви как изглежда бъдещето на банкирането и какви са тенденциите на дигиталния свят. 

Разделяме се с пожеланието за появата на нови дигитални приложения, които да ни улесняват, забавляват и помагат и през следващата година. Успешна нова 2019 година!

 Ако искате да си припомните някой от нашите материали, може да го направите ТУК >>>