"2020 беше годината на положителните изненади за околната среда по начин, който много малко хора очакваха да се случи", казва Джеф Макдермот, ръководител на японската инвестиционна банка Nomura Greentech, цитиран от BloombergNEF. Според него, изминалата година показа на човечеството наистина голям напредък по отношение на устойчивото развитие и инфраструктурата.

Растежът вероятно ще продължи и през 2021 г., подхранван отчасти от основните повратни моменти от миналата година. Дори след като Covid-19 предизвика хаос върху почти всичко в света, новата година започва с повишен ръст на възобновяемата енергия.

В момента Китай се ангажира да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., поставяйки най-големия световен пазар за слънчева и вятърна енергия на пътя към увеличаване на инсталациите, когато започва следващата си петилетка. Някои анализатори започнаха да прогнозират, че енергийният сектор в САЩ се доближава до върховете си при производството на природен газ. Това ще остави място за инсталациите на слънчеви панели да надграждат продължаващия бум при тях.

BloombergNEF определи 10-те фактора и събития на 2021 година, които ще продължат бума на глобалния пазар на възобновяеми източници на енергия.

На първите две места са соларната индустрия и по-конкретно нейното развитие в САЩ и Китай, както и бумът на батерии. Испания се очертава основен слънчев енергиен източник. Възобновяемите източници изместиха изкопаеми горива в европейската енергетика. Британската енергетика работеше без въглища за повече от два месеца. Слънчевите инсталации се понижиха в Индия - и то с много. Енергийната мрежа на Австралия е претоварена. Производителите на слънчеви панели са изправени пред ръст на цените. Скъп полисилиций. Нов риск от изменението на климата.

3е-news.net