В резултат от войната срещу Украйна и наложените санкции до руския пазар достигат все по-малко германски продукти. Русия беше един от петте най-важни пазара за германски продукти извън ЕС, редом със САЩ, Китай, Великобритания и Швейцария. Иначе повече от половината от целия износ на Германия отива към страни от ЕС. Още преди войната не само Франция, Италия или Нидерландия, но също така Полша, Чехия и Унгария бяха по-важни пазари за германските износители от Русия.

Огромно свиване

По данни на Destatis германските доставки за Русия възлизат на около 600 милиона евро през декември 2023 г., което е с 32,3% по-малко в сравнение с декември 2022 година. За сравнение: Обединеното кралство, което преди 4 години напусна ЕС, през същия месец е внесло германски стоки за 6 милиарда евро, а САЩ - за 11,2 милиарда. Дори далечна Австралия, която никога не е била приоритетен експортен пазар за германските фирми, е закупила през декември германски продукти на стойност 1 милиард евро. И още едно сравнение: в периода януари-ноември 2023 г. общият износ на Германия за държавите от ЕС и за трети страни достигна почти един трилион и половина, 1436,5 милиарда евро, от което излиза, че доставките за Русия представляват по-малко от 0,6 % от този обем.

Следователно за германската икономика като цяло руският пазар е станал практически маргинален, въпреки че продължава да играе важна или относително важна роля за някои отделни фирми, все още доставящи продукти за Русия, които не са обект на санкции. Става дума предимно за доставчици на фармацевтични продукти (тъкмо лекарствата се превърнаха в основна част от германския износ за Русия) и на хранителни стоки в широк смисъл, като например шоколадите Ritter Sport.

Според данните, изнесени от Destatis, вносът в Германия от Русия от януари до ноември миналата година се е сринал с 90% в сравнение със същия период на 2022 г. и възлиза на едва 3,5 милиарда - под 0,3% от общия внос на Германия. С други думи, след като "Газпром" спря да доставя газ на Германия, а в съответствие със санкциите на ЕС и самата Федерална република спря да купува петрол, петролни продукти и въглища от Русия, руските продукти очевидно имат нищожно значение за германската икономика. В резултат на това възникна безпрецедентна ситуация: през 2023 г. Германия ще има търговски излишък с Русия, което беше немислимо в миналото, като се имат предвид огромните доставки на руска енергия за германския пазар.

Дори реекспортът на германски стоки не може да запълни празнината

Знае се обаче, че стоките "Made in Germany" влизат в Русия не само директно, но през други държави - като реекспорт. В тази връзка често се споменава Турция, която през 2023 г. твърдо заема 5-то място сред най-големите пазари за германски продукти извън ЕС. Месечната външнотърговска статистика, публикувана от Destatis, наистина показва, че през февруари 2023 г. германският износ за турския пазар е бил с около 40% по-висок в сравнение с предишната година (когато започна войната на Русия срещу Украйна) и е възлизал на 2,6 милиарда евро.

В същото време германският износ за страните от така наречената "Общност на независимите държави" бележи устремен ръст през първите първите десет месеца на миналата година. Статистиците отбелязват в доклада си, че доставките на германски продукти, основно автомобили и резервни части за Казахстан, Беларус, Узбекистан и Киргизстан са се увеличили с 1,7 милиарда евро. Числата обаче показват и друго: предполагаемият реекспорт на такива германски стоки към Русия през тези постсъветски държави далеч не може да компенсира минуса в преките търговски връзки между Германия и Русия.

В обобщение: през 2023 г. Германия продължава да търгува с Русия, но обемът е толкова снижен, че не може да окаже съществено въздействие върху макроикономическата ситуация във Федералната република. В същото време германските фирми са продали на Русия продукти с над два пъти по-висока стойност, отколкото са стрували руските продукти, закупени от Германия.

Материалът е публикуван в DW