Израелското правителство обяви план за намаляване на въглеродните си емисии до 2050 г. и за преминаване към незамърсяваща околната среда икономика. Очаква се той да бъде представен в парламента в неделя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Планът предвижда съкращаване с 85 процента на въглеродните емисии до 2050 г. спрямо 2015 г., с междинна цел за намаляването им с 27 процента до 2030 г., показва общо комюнике на премиера Нафтали Бенет и няколко министерства.

За първи път израелското правителство определя общи национални цели за намаляване не въглеродните емисии и обявява национална стратегия за ориентиране към незамърсяваща, ефикасна и конкурентоспособна икономика, отбелязва комюникето.

Този план ще нареди Израел до другите развити страни в световната борба срещу климатичната криза, която заплашва цялото човечество, се казва още в документа, който в неделя ще бъде предложен за гласуване в Кнесета.

В съставеното миналия месец правителство влизат няколко души, превърнали опазването на околната среда в един от приоритетите си. Сред тях са министърката на транспорта Мерав Михаели и министърката на защитата на околната среда Тамар Зандберг

Израел, подписал през 2015 г. Парижкото споразумение за климата, досега се ангажираше да запази стабилни въглеродните си емисии до 2030 г. - цел, смятана за недостатъчна от защитниците на околната среда.