Етичната, моралната гледна точка на изкуственият интелект (ИИ), опасен ли, макар кутията на Пандора да е отворена. Различни мнения, които може да се обобщят така: решенията днес взимат хората...

В "Зелената седмица" експерти обсъждаха бъдещето на ИИ в панела за "Disruptive технологиите. От технологичната революция до етичните въпроси". Водещ дискусията беше Кристина Ескенази, член на УС на КРИБ, Клъстер Изкуствен Интелект България.

В продължение на три дни, с участието на над 130 панелисти от 10 държави, за трета поредна година Dir.bg и 3E-news организират най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023. Еврокомисари, министри, водещи експерти, бизнес лидери, евродепутати, представители на неправителствени организации обсъждат предизвикателствата и възможностите, пред които климатичните политики и Зеления преход изправят икономиките и обществата ни.

Дискусията започна с кратко изказване от разстояние на Даниел Абоу, председател на EAIF (European AI Forum) и Изпълнителен директор на KI Bundesverband (AI Germany). Като глобален инструмент ИИ може да работи само с огромно количество данни и това понякога е много скъпо и енергоемко и е важно да се ограничи отрицателното влияние. Абоу разказа накратко за съвместната работа на 9 държави в европейския проект и подчерта, че България е от активните членове. 

Последва интересното изказване за сложността на нормативната регламентация на ИИ. Петр Братски, управляващ партньор, Кинстелар Прага, припомни пътят дотук. най-напред преди 6 години Европейският парламент прие необвързваща резолюция за ИИ - за отговорността и спазването на етичните норми, така че ИИ да служи на човечеството, да зачита личния живот и безопасността на продуктите и услугите.

Говори Даниел Абоу, председател на EAIF (European AI Forum) и Изпълнителен директор на KI Bundesverband (AI Germany)

Снимка: Иван Коловос

Преди три години ЕП повтори, даде отново ясен сигнал за етичните норми при пускането на пазара на продукти (услуги) с ИИ.

За да се стигне до разкриването миналата седмица на проект за регламент в ЕП - трилог - на ЕП, ЕК, ЕС (с вносител Европейската комисия), които да съгласуват правилата.

Гответе се, препоръча Братски, това ще са първите правила в света, на които трябва отговаряте, ако искате да пуснете на пазара продукт (услуга) с ИИ. Ще трябва да спазвате ясно очертани изисквания - например да изготвите предварителна оценка за съответствие - задължения, с които трябва да се справя бизнесът.

Петр Братски, управляващ партньор, Кинстелар Прага

Снимка: Иван Коловос

Смислени правила, има нужда от правила, но ако сте фирма, ще се сблъскате с материя, в която трудно ще се ориентирате за задълженията, които възникват пред вас. В този смисъл интелигентните, добре разписани правила, са сред основните ни задачи, коментира Братски.

Говорим за една нова технология и идеята е да не се превърне в бума на дот компаниите, видяхме как този балон може да бъде спукан, каза доц. Радослав Милчев, ръководител лаборатория по Изкуствен интелект в София Тех Парк, заместник декан на ФИТ към Технически Университет София. Той предупреди, че ИИ води до загуба на умения и се стремежът е тя да бъде минимизирана.

доц. Радослав Милчев, ръководител лаборатория по Изкуствен интелект в София Тех Парк, заместник декан на ФИТ към Технически Университет София

Снимка: Иван Коловос

Вече сме пуснали духа от бутилката, и трябва да използваме този дух в интерес на обществото - в тези усилия правните и етични норми на ИИ трябва да вървят ръка за ръка, отбеляза доц. Милчев. По мнението му свидетели сме на радикална промяна, която може да създаде проблеми. И като всяка една нова технология трябва да оставим нещата в ръцете, на онези, които знаят какво да правят. Доц. Милчев акцентира на това - да обучим ИИ, той прави това за което е обучен.

Обществото трябва да си задава въпроси. Разработихме приложения за икономиката, земеделието, горското стопанство, отбраната и всички те са с ИИ, работим за репродуктивното здраве на жените, пак с ИИ, отбеляза ученият.

Кирил Кирилов, оперативен директор на суперкомпютъра "Discoverer"

Снимка: Иван Коловос

Кирил Кирилов, оперативен директор на суперкомпютъра "Discoverer", се пошегува: ИИ прикрива липсата на естествения ми интелект. Той представи суперкомпютъра - мощна платформа за ИИ и зеления преход, която може да прогнозира как ще се развиват климатичните промени в следващите 30 години. Комбинира сложни матрици и това дава много голяма точност на прогнозите, увери Кирилов.

В нашите инициативи е съкращаване на използваната енергия. Използваме и топлината, като я споделяме със съседната сграда.

Използвайте суперкомпютъра - това е голямо богатство, призова Кирилов. Ние не изчисляваме нови ваксини или оръжия, а той не яде хора, пошегува се шефът на "Discoverer".

Кутията на пандора е отворена и всяка организация може да прави експерименти много по-евтино. Фокусът е към практичността, каза Георги Киров, главен изследовател и Технологичен директор в Крисп Лабс. Той сподели за двугодишната работа на лабораторията с производител на ВЕИ, сътрудничество. довело до информация "кога да пускат турбините и кога да не ги пускат и вдигнаха маржа". Започваме проект с една мина в България, как по-добре да използват ресурсите и да "връщат природата, където вече е изкопано".

Георги Киров, главен изследовател и Технологичен директор в Крисп Лабс

Снимка: Иван Коловос

Разработихме проект, свързан със зелени фондове ESG. ИИ анализира и видяхме, че 1/4 от тези фондове всъщност не спазват критериите за ESG, разкри Киров. Той заключи: хора и машини - важното е да станем по-ефективни с по-малко енергия.

Mоника Манолова, PhD, експерт по иновации в Дигитална Национална Коалиция (DNA), изтъкна, че ИИ не разполага с фундаментални концепции за лъжа и истина. Не може да се провери, връзките са милиони с непредвидим генериран резултат.

Mоника Манолова, PhD, експерт по иновации в Дигитална Национална Коалиция (DNA)

Снимка: Иван Коловос

Както беше представена, най-младият професор в БАН - проф. Милена Георгиева, главен научен директор в EPIX.AI, Институт по молекулярна биология към БАН, подчерта, че не можем да говорим за прецизна медицина и прецизни изследвания без да използваме ИИ за анализ. ИИ се прилага в съвременната биомедицина. Проф. Георгиева даде пример с базата данни с 1 млн. генома ('1+ Million Genomes' (1+MG)) и с ИИ ще имаме информация за тази генетична информация, за взаимодействието й върху околната среда.

роф. Милена Георгиева, главен научен директор в EPIX.AI, Институт по молекулярна биология към БАН

Снимка: Иван Коловос

С помощта на ИИ разкриваме кои гени от определен геном да редактираме така, че да не са подвластни на определени заболявания. Заедно с това - как ИИ въздейства върху различните бизнеси и как бъдещите поколения ще използват информацията, която им предоставяме днес, сподели проф. Георгиева.

Духът от бутилката е пуснат - това каза и друг участник в дискусията - гл.ас. Момчил Карпузанов, академичен директор на магистърските програми в AUBG. Какво преподаваме на нашите студенти и как действат пазарните принципи и формирането на стойност, когато говорим за ИИ. И се питаме къде е следващият човешки индивид и какво общество ще можем да създадем. Кой ще е собственик на решенията след 10 г., каква е нашата способност които сме от различни индустрии и какъв ще е резултатът от чисто социална гледна точка.

гл.ас. Момчил Карпузанов, академичен директор на магистърските програми в AUBG

Снимка: Иван Коловос

Усилието е да овладеем ИИ във всекидневието и стопанската дейност, каза в заключение Кристина Ескенази.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.