20-ата годишна конференция по електронно управление събра в София представители на държавата, бизнеса, общините и институции, които работят по темата. Форумът е под патронажа на заместник министър-председателя Томислав Дончев и е под надслов "Е-управление за устойчиво развитие". Събитието беше открито от председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков. 

Развитието на споделената инфраструктура на електронното управление, уеб приложения за е-управление, решения за сигурен достъп до електронни услуги, решения за осигуряване на целостта на бази данни в кризисни ситуации ще са сред темите, които ще се обсъждат.

Снимки от събитието вижте ТУК>>

Европейските държави са водещи в света по отношение развитието на електронното управление, показва проучване, проведено от Икономическия и социален съвет на ООН през юли 2018 г. В изследването са включени 193 държави членки на ООН от различни географски ширини, администрации от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Океания. Отправната точка на изследването е Индексът за развитие на е-Управление (the еGovernment Development Index—EGDI) в съответната държава. Индексът обхваща три основополагащи фактора, спомагащи за дигитализацията на правителствения сектор: качеството на предоставените е-услуги, статуса на телекомуникационната инфраструктура и не на последно място кадровия потенциал. България се нарежда на 47-о място, като в изследването проведено през 2016 г. е била на 52-о. Това може да се приеме и за положително развитие в процеса по дигитализацията на сектора в България.   

Ако използваме скалата на Целзий, сега сме около 60 -65 градуса, но още не сме достигнали точката ни кипене - след една или две години ще сме много по-близо до 100-те градуса. Това каза при откриването на конференцията Томислав Дончев. 

"В последните години разбрахме, че е нелепо въвеждането на електронно управление да се прави чрез сепаративни решения и всяко ведомство да си въвежда собствени програмни решения. Това е пълен абсурд и е против фундаменталната логика на електронното управление, посочи вицепремиерът. В тази сфера нищо не може да се случи ако не е адекватно законово фундирано - затова всичко, което правим е със законов регламент, посочи още той. Без политическа воля и без перманентен граждански натиск, електронното управление няма да се получи", посочи още вицепремиерът.

Според него, процесът на въвеждане на нови технологии предполага съпротива - има хора, които са против да изчезнат хартиените документи, защото се налага да правят нещата по различен начин и да учат нови неща, каза вицепремиерът. Но най-важното е, че нещата, които правиш и най-вече тези, които не правиш, са проследими години назад.

"Важно е да накараме основните регистри в държавата, а те са 50-60, да си общуват на електронно ниво, посочи вицепремиерът. Тези основни регистри са малка част от всички в администрацията - те са над 17 хиляди и е друг въпрос дали трябва да са толкова много", допълни той.

Той бе категоричен, че въвеждането на електронното управление не е като строеж на къща - намираме терен, имаме проект и почваме строителството. "За съжаление той е като реставрация на къща и най-сложното е, че реставрацията трябва да тече без да вадим хората отвътре" каза Томислав Дончев.

Сред изказалите се бе и програмният директор на обучение по електронно управление на Естония Анела Кийратс, както и Сергей Белоусов, основател и изпълнителен директор на Acronis. От Министерски съвет вижданията на правителството за необходимостта от цифровизация и централизиране на регистрите говори Красимир Божанов, директор на Дирекция "модернизация на администрацията".