Критично близо до военни заводи ще се строи въпреки строгите, а напоследък дори още по-засилени мерки за сигурност. Това стана известно от казаното от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в парламента. Той беше изслушан днес в ресорната комисия в отговор на депутатски въпрос за предприетите мерки след взривовете в складове за боеприпаси на фирмата "Емко" в края на юни.

Богданов изтъкна необходимостта от координация относно периметрите около обектите на военно-промишления комплекс (ВПК), където по закон би трябвало да е ограничено строителството. Към определени обекти има вече дадени разрешения за строеж около тях и то в "критично близък периметър", което, по думите на министъра, е проблем и от гледна точка на сигурността. Министърът каза, че за проблема са сигнализирани ресорните институции, предаде БТА.

Важно е да се подобри и част от комуникационната инфраструктура в определени региони, за да може по-бързо да се отреагира, каза още Богданов.

Ефективна охрана и гарантиране на безопасността на хората можем да постигнем с по-добра комуникация между държавните институции, които отговарят за конкретната информация, която би помогнала на заводите да са по-ефективни, заяви министърът. Богданов намира за проблем това, че и до момента няма обратна информация за конкретните причини за инцидентите - как точно се е случило, къде е бил пропускът. Като няма информация, не могат да се предприемат адекватни мерки, отбеляза министърът.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов съобщи в ресорната парламентарна комисия, че са предприети редица мерки за осигуряването на безопасността и сигурността на военно-промишления комплекс (ВПК). Той каза това в рамките на изслушване в комисията в отговор на депутатски въпрос за предприетите мерки след взривовете в складове за боеприпаси на фирмата "Емко" в края на юни.

Обсъжда се засилване на присъствието в периметъра, особено около по-критичните обекти, като са разгледани възможности за изграждане на вътрешни звена към заводите, под формата на ведомствена полиция, а служителите да бъдат обучени допълнително в МВР и да имат възможност да охраняват извън периметъра, обясни министърът.