Италианското правителство въвежда данък върху пластмасата от лятото на 2020 година, пише днес италианският вестник "Стампа", цитиран от ТАСС и БТА.

По данни на изданието данъкът ще бъде едно евро на килограм отпадъчна пластмаса. Този налог влиза в т. нар. зелен пакет на проектобюджета, който бе одобрен от правителството. Предполага се, че ще влезе в сила през юни 2020 година.

Проектобюджетът, който е в процес на доуточнения и трябва да бъде приет до края на годината, предвижда още редица мерки в подкрепа на "чистата икономика". Правителството, което определя като приоритет опазването на околната среда, планира да стимулира чрез данъчни облекчения инвестициите в тази сфера.

По данни на италиански екологични асоциации, крайбрежието на Апенините, а също и морето, са задръстени от пластмаса, която вреди на флората и фауната. Въвеждането на данък върху пластмасата ще позволи според правителството да се получат допълнителни средства за борба с този проблем. Механизмът на събиране на налога все още не е изяснен.

Опозицията вече изрази критично мнение срещу мярката, която ще увеличи общото данъчно бреме.