Италианският премиер Джузепе Конте призна това, което икономистите вече знаеха, а именно, че икономиката на страната е в рецесия.

По време на събитие в Милано министър-председателят посочи, че икономиката по всяка вероятност се е свила през четвъртото тримесечие, изпращайки Италия в рецесия, която допълнително ще увеличи натиска върху плановете за разходи на правителството.

"Очаквам по-нататъшно свиване на брутния вътрешен продукт", посочи той, цитиран от Bloomberg.

Изказването му от сряда вечерта повдига завесата ден преди официалните предварителни данни за БВП през четвъртото тримесечие да бъдат публикувани в четвъртък по обяд.

"Анализаторите ни казват, че по всяка вероятност ще пострадаме още малко в началото на тази година, но налице са всички елементи за възстановяване през втората половина", допълни още Конте. Прогнозата на икономистите е през последните три месеца на годината свиването да е от 0,1%.

Според опозиционния депутат от Демократическата партия Луиджи Маратин премиерът или е получил данните предварително, или е "наясно колко сериозна е ситуацията до такава степен, че не се нуждае от официални данни, за да осъзнае, че сме в рецесия".

По време на събитието в Милано Конте отрече да е виждал предварително данните.

Досега правителството пренебрегваше опасенията, че страната се е запътила към рецесия, посочвайки, че мерките в новия бюджет ще стимулират икономиката. Едва миналата седмица в интервю за Bloomberg от Давос Конте заяви, че очаква БВП да нарасне с до 1,5% тази година и отхвърли необходимостта от коригиране на бюджета за спазване на целите.