Италианските депутати приеха вчера първия бюджет на коалицията на левоцентристите и антисистемното движение Пет звезди, предаде Франс прес.

Финансовият закон, представен през октомври на министерски съвет, беше приет с подкрепата на 334 гласа, 232 против и 4 въздържали се. Подобен вот имаше и в Сената преди седмица.

Сред бюджетните приоритети са мерки за опазване на околната среда. Те включват обществен инвестиционен план за разработка на италиански Нов зелен договор чрез създаване на фонд от 4,24 милиарда евро за 2020-2023 година.

Част от тези средства (150 милиона евро за всяка от годините през периода) ще бъдат отпуснати за дейности за намаляване на парниковите емисии.

Във финансов план бюджетът предвижда замразяване на увеличение на ДДС* догодина, което ще представлява загуба на постъпления в хазната от около 23 милиарда евро.

Планирано беше през 2021 година намаленият ДДС да бъде увеличен от 10 на 12 процента, а стандартният ДДС да нарасне с три пункта до 25 на сто.

Таксата за пластмасите, въведена през юли, се определя на 1,45 евро за един килограм изхвърлени предмети.

От 1 октомври ще влезе в сила такса от 10 цента на литър за сладките напитки.

Увеличение на таксите за горивата през 2021 година и 2022 година ще позволи да постъпят допълнително 3 милиарда евро.

Макар и да се приема от Европейската комисия, този бюджет все пак е определен като рисков от Брюксел. Европейската комисия се опасява Рим да не се отклони по отношение на дефицита и държавния дълг. Тази година дългът на Италия ще достигне 135,7 на сто от БВП спрямо 134,8 процента през 2018 година.

*След множество промени в момента италианската ДДС система разполага с три редуцирани ставки от съответно 4, 5 и 10% и стандартна ДДС ставка от 22%. Нулева данъчна ставка се прилага за сделки със земя, която не може да бъде използвана за строеж, вътреобщностен и международен транспорт.