Италия планира да забрани използването на пластмасови чаши, чинии и предмети за еднократна употреба от януари 2020 година, съобщи днес в интервю министърът на околната среда Серджо Коста, цитиран от ДПА.

Забраната, отговаряща на предложенията на Европейската комисия, които предстои да бъдат одобрени, ще засегне също сламки, дръжки за балони, бъркалки.

Целта ми е да бъде изчистена морската екосистема колкото се може повече, каза Коста пред италианския всекидневник "Република", като по думите му, за да се случи това трябва да се намалят "последиците от използването на някои продукти за еднократна употреба."

През май, когато Европейската комисия призова за общоевропейска забрана за използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, тя отбеляза, че над 80 процента от боклука в морето е пластмасов.

Освен това от 2002 година, каза Коста, рибарските лодки няма да има право да хвърлят отново в морето отпадъците, които са "уловили" при риболов.

Мерките са предвидени в закон, който е почти готов, каза министърът. Законът предстои да бъде одобрен от кабинета и гласуван от парламента.