Италия е излязла от рецесията през първото тримесечие с икономически растеж от 0,2 на сто, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (Истат - Istat), цитирани от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,1 на сто през третото и през четвъртото тримесечие на 2018 година, което е показател за техническа рецесия.

На годишна основа нарастването на БВП е 0,1 на сто през тримесечието от януари до март, посочва статистическият институт, цитиран от Ройтерс.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха тримесечен растеж от 0,1 на сто и спад от 0,1 на сто на годишна основа.

Завръщането към растежа, колкото и скромен да е той, е повод за облекчение за правителството. Кабинетът се стреми да обуздае излизането извън бюджетните рамки, като в същото време иска да изпълни предизборното си обещание за увеличение на социалните разходи.

Данните не включват цифри за отделните компоненти, но статистическият институт отчита увеличение на производството в промишлеността, услугите и земеделието.

Истат уточнява, че растежът е бил подкрепен от външното търсене, докато вътрешното търсене е било отрицателно, допълва АФП.