Инфлацията в еврозоната през януари е достигнала нова рекордна стойност от 5,1 на сто на годишна основа, все така под натиска на цените на енергията, сочи предварителна оценка на Евростат. Спрямо предходния месец потребителските цени са нараснали с 0.3%.

Експертите очакваха средно ускоряване на ръста на потребителските цени за миналия месец до 4.4% на годишна база.

През декември показателят достигна 5 процента на годишна основа.

Европейската статистическа служба не е регистрирала никога досега такива данни от началото на тези статистики през януари 1997 г. за 19-те страни от валутния съюз. Очаква се това да засили натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която се събира утре на заседание по паричната политика, отбелязва АФП.

Експертите очакват институцията да задържи основните си лихви на сегашното им исторически ниско равнище и да се въздържи да обявява евентуално предстоящо покачване на ставките.

Според ЕЦБ инфлацията остава преходен феномен и се очаква да спадне през 2023 г., след пик през 2022 г.

Скокът на показателя, наблюдаван от месеци, се дължи най-вече на изключително силното покачване на цените на енергията, по-специално на газа и електричеството.

Като се изключат променливите фактори като цената на енергията, на храните и алкохола (индексът на CPI Core, наблюдаван от Европейската централна банка), се увеличи с 2.3% на годишна база през януари, след като нарасна с 2.6% през декември.

Цените на енергията скочиха миналия месец с рекордните 28.6% спрямо същия месец на миналата година (+25.9% през декември), на промишлените стоки нараснаха с 2.3% (+2,9% месец по-рано).

Цената на храните, на алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 3.6% след покачване с 3.2% месец по-рано, докато на услугите са поскъпнали с 2.4% както и месец по-рано.

Най-висока инфлация на годишна база е регистрирана в Литва (12.2%) и Естония (11.7%), а най-ниска във Франция (+3.3%) и Португалия и Финландия (+3.4% и в двете държави).