Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година.

"Най-голямото от 1977-а година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември", посочи той пред испанския парламент, съобщава Франс прес.

"Една богата държава не може да има бедни трудещи се", допълни Санчес, от когото се очаква да поиска предсрочни общи избори следващата година.

Мярката представлява част от проектобюджета за 2019-а година на социалистическото правителство, предложен още през октомври, който обаче не успя да мине през парламента на страната. Това означава, че бюджетът ще бъде приет посредством правителствен указ.

Съобщението е факт, след като в понеделник френският президент Еманюел Макрон предложи месечно увеличение на минималната заплата във Франция със 100 евро от следващата година, опитвайки се по този начин да потуши протестите на т.нар. "жълти жилетка", които разтърсиха страната през последните седмици.

Трябва да се има предвид, че след години на политики на строги икономии за справяне с последиците от финансовата криза от 2008-а година, редица правителствата са подложени на все по-голям натиск за облекчаване на тези политики, особено по отношение на по-ниско платените граждани.

Според испанските правителствени разчети, увеличаването от догодина на минималната работна заплата с 22% ще струва на държавата 340 млн. евро годишно.

Работодателските организации, както и опозиционните консервативни партии в испанския парламент - Народната партия (НП) и "Сиудаданос" обаче се противопоставят на това увеличаване, заявявайки, че това ще навреди на разкриването на нови работни места.

Лидерът на НП Пабло Касадо заяви, че бюджетът за 2019-а година, който включва и данъчни повишения, е "икономически самоубийство".