Испания планира да изплати универсален базов доход на близо милион от най-бедните домакинства, за да им помогне да устоят на последиците от коронавирусната епидемия. Това заяви днес министърът на социалната сигурност Хосе Луис Ескрива, цитиран от Ройтерс и БТА.

Получателите на базовия доход (плащания в брой на определена сума за всички, без условия - б.р.) ще бъдат одобрени от правителството през май. Същевременно ще се осигурят стимули те да си намерят работа. Ще бъде разрешено например месечното възнаграждение да се комбинира със заплатата от нова работа за известен период, посочи Ескрива.

Без стимули за намиране на работа ще има изкушение да се разчита на това плащане и да не се търси на трудовия пазар, допълни министърът.

Ескрива отказа да посочи колко ще струва тази мярка на правителството, но уточни, че тя ще бъде финансирана с нов държавен дълг.

На държавната администрация ще бъдат необходими седмици, докато започне изплащането на помощта.

В Испания бяха загубени 900 000 работни места през първите две седмици на блокадата, наложена на 14 март с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това върна безработицата на нивото от преди три години, припомня Ройтерс.