Разделение в големите градове и курортите на парти и тихи зони - за това настояват от бизнеса след официалното влизане в сила на новия Закон за защита от шума. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза по bTV, че промените се направени без обществено обсъждане.

"Трябва да има райониране, трябва да се знае - както го направиха в Гърция, Испания, Италия. Трябва да има зони, в които може да се вдига шум. Дали ще бъдат до летището или където няма хотели. Не може да кажем на всички в 23 часа вече няма живот. Това го няма в нито една страна", заяви председателят на БАЗ.

За нарушители, новият закон предвижда санкции до 12 хил. лв. и затваряне на заведенията.

"Този закон е безумен, внесен от хора, които не са запознати с бизнеса и туристическата обстановка в страната. Приет от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21 часа, тоест това е невъзможно вече, защото в 23 часа всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос за музика, а работа на открито", изтъкна Алибегов. Според него повече от 15 години Слънчев бряг се рекламира като парти дестинация, а новият закон ще я превърне в семейна дестинация.

"Малкият и среден бизнес ще понесе целия негативизъм и от страна на клиенти, и от финансови загуби. Не знаем до каква степен ще бъдат загубите, но предполагаме, че ще има фалити. Този закон е от 80-те години, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати", отбеляза Алибегов.