Министърът на финансите на Ирландия Паскал Донъхоу обяви днес план за сериозна подкрепа за икономиката на страната в размер на 1,2 милиарда евро, за да бъде смекчено влиянието на Брекзит без споразумение, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Брекзит е най-спешният и непосредствен риска за икономиката ни и излизане на Великобритания от ЕС без споразумение би било много трудно", каза Донъхоу в кратка реч пред парламента, допълва БТА.

Той заяви, че подкрепата за икономиката трябва да се увеличи спрямо вече отделените помощи и добави: "Обявявам общ размер на разходите от 1,2 милиарда евро, за да отговорим на Брекзит".

Министърът уточни, че 600 милиона евро ще бъдат отделени за сектори като земеделие и туризъм, за да се справят с удара от един хаотичен Брекзит.

Брекзит без споразумение, който ще възстанови физическите граници между Ирландия, членка на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, би лишил 55 000 ирландци от работа и ще доведе до бюджетен дефицит от 0,6 процента от брутния вътрешен продукт през идната година, според правителствените данни.

От политическа гледна точка връщането на границите би заплашило и мира със Северна Ирландия след десетилетия на кървав конфликт.

Британският премиер Борис Джонсън обеща Брекзит "на всяка цена" на 31 октомври със или без споразумение с ЕС, но преговорите не бележат напредък три седмици преди крайния срок, припомня АФП.