Иран е разработил "механизъм", който позволява на Сеул да купува ирански петрол след възстановяването на американските санкции срещу иранския петролен отрасъл, предаде иранската държавна осведомителна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

"Изработен беше механизъм за възобновяване на приходите от износ на петрол за Южна Корея, като приходите от износа ще бъдат използвани за внос на корейски продукти", обясни ръководителят на Иранско-Южнокорейската търговска камара Хосейн Танхаи.

За осъществяването на тази размяна корейската и иранската централна банка ще създадат "обща каса", допълни той без повече уточнения, допълва БТА.

На 5 ноември американският президент Доналд Тръмп върна санкциите срещу иранския петролен и финансов отрасъл, след като оттегли страната си от иранското ядрено споразумение от 2015 г. Впоследствие Вашингтон разреши на осем страни, сред които и Южна Корея, да продължат временно да купуват ирански петрол.

Като съюзник на САЩ обаче Южна Корея престана да купува петрол от Иран. Според агенция Блумбърг през първите шест месеца на тази година Сеул е купувал от Иран по 285 000 барела петрол дневно.

Южна Корея е третият по големина търговски партньор на Техеран след Китай и Обединените арабски емирства. След като достигаше 12 милиарда долара, стокообменът между Иран и Южна Корея е спаднал на 5,7 млрд. долара.