Потребителските цени в САЩ са останали без промяна през януари, след като поевтиняването на бензина компенсира повишаването на жилищните разходи и цените на дрехите и медицинските грижи, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на труда уточни, че индексът на потребителските цени е нараснал само с 1,6 процента миналия месец спрямо година по-рано.

За последните 12 месеца цените на бензина са спаднали с 10,1 на сто. Жилищните разходи, основна част от индекса, са нараснали с 3,2 процента.

Като се изключат силно променливите цени на енергията и храните, основната инфлация се е повишила с 0,2 процента за пети пореден месец. За трети пореден месец основните цени са нараснали с 2,2 процента спрямо година по-рано.

На месечна основа цените на дрехите са скочили с 1,1 процента, което е най-големият растеж от 11 месеца. Медицинското обслужване е поскъпнало с 0,3 процента на месечна основа, както и жилищните разходи.

Относително умереното равнище на инфлация подсказва, че неотдавнашното увеличение на заплатите не е довело до растеж на потребителските цени. Управлението за федерален резерв е предпазливо в плановете си за повишаване на лихвите след четирите увеличения на ключовата краткосрочна лихва през 2018 година. На фона на признаците за забавяне на растежа, въпреки стабилното наемане и безработицата от 4 процента, сравнително ниското равнище на инфлация обаче отслаби натиска централната банка да продължи да увеличава лихвите.