Годишният процент на инфлация в еврозоната е 2,4% през март 2024 г., спад от 2,6% през февруари. Година по-рано процентът беше 6,9%. Годишната инфлация в Европейския съюз е 2,6% през март 2024 г., спад от 2,8% през февруари. Година по-рано процентът беше 8,3%. Тези данни бяха публикувани от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

За България Евростат отчита годишна инфлация от 3.1 на сто, което е над средното както за ЕС така и за еврозоната. Преди два дни НСИ отчете същата стойност на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) по стандартите на Евростат.

Преди това през януари инфлацията в еврозоната и ЕС се е забавила съответно до 2.8 на сто и до 3.1 на сто.

Забавянето на спада на нивото на инфлация в ЕС и еврозоната през март следва ускоряване на общия ръст на цените в Съединените щати, който се повиши за втори пореден месец до 3.5% през март, според данни, публикувани миналата седмица.

Анализатори казаха за Ройтерс, че данните от сряда служат като напомняне, че битката на еврозоната срещу инфлацията все още не е спечелена и има риск еврозоната да последва тенденцията в САЩ и да види инфлацията в застой, което би означавало, че ЕЦБ може да забави началото на намаляване на лихвите. Досега се смяташе, че това може да е юни, но вече се говори за септември.

Цифрата от март съвпадна както с предварителната оценка, така и с консенсусната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Годишна инфлация в ЕС, по страни, в процент, през март 2024 г.

Графика: Евростат

Най-ниски годишни темпове на потребителските цени са регистрирани в Литва (0,4%), Финландия (0,6%) и Дания (0,8%). Най-високите годишни нива са регистрирани в Румъния (6,7%), Хърватия (4,9%), Естония и Австрия (и двете по 4,1%). В сравнение с февруари годишната инфлация се понижи в тринадесет страни членки, остана стабилна в четири и се повиши в десет.

През март най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+1,76 процентни пункта, пр.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+0,53 пр.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,30 пр.п.) и енергия (-0,16 пр.п.).