Инфлацията вече е достигнала своя максимум, но ще остане над предпандемичните си нива и през идната година. Това заяви Дейвид Ман, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Африка в "Мастъркард Икономикс Институт" (Mastercard Economics Institute), цитиран от Си Ен Би Си.

"Инфлацията отбеляза своя връх тази година, но все пак ще бъде над нивата, с които бяхме свикнали преди пандемията през идната година", каза още Ман, като добави, че връщането й към стойностите от 2019 г. "ще отнеме няколко години".

"Очакваме да се върнем обратно към посоката, към която се бяхме насочили през 2019 г., когато все още обсъждахме колко от държавите се нуждаят от отрицателни лихвени проценти", заяви експертът.

Много страни по света повишиха лихвените си проценти в отговор на високите цени, припомня БТА. Такива решения взеха централните банки в някои от най-развитите икономики, сред които тези в САЩ, Великобритания и Австралия, но и такива в нововъзникващи пазари като Индонезия, Тайланд, Малайзия и Филипините.

Тази седмица Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ трябва да проведе декемврийското си заседание, на което се очаква да повиши лихвените си проценти с 50 базисни пункта (0,50 на сто). От началото на годината досега УФР повиши основната си лихва с общо 375 базисни пункта (3,75 на сто) до нива от 3,75-4 на сто.

Инфлацията се превърна в голямо предизвикателство, според Ман, който обаче предупреди, че би било рисковано, ако централните банки в крайна сметка покачат лихвите с повече, отколкото е необходимо. По думите му би било сериозен проблем, ако централните банки "в крайна сметка отидат малко по-далеч и след това трябва сравнително бързо да променят действията си", добави той.

Въпреки високата инфлация американските потребители все още са склонни да харчат за различни забавления, като например пътувания, обясни Ман.

Възстановяването на пътуванията в САЩ е силно, като хората все още избират да харчат за преживявания, а не за материални блага, каза той, след което обясни, че хората са пестеливи по отношение на разходите си за стоки от първа необходимост, за да могат да си позволят не така съществени стоки.