Производството на захар в Индия през тази стопанска година, страдаща от слаби дъждове, се очаква да изостане от потреблението за първи път от седем години, според търговци и фермери, а това може да принуди производител номер 2 в света да започне да внася захар през следващата година, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Поради спада на добивите в два ключови производителни щата - Махаращра и Карнатака, и недобрите перспективи за реколтата, чието прибиране започна през октомври, се засилват очакванията, че Индия може да забрани износа на захар през следващата стопанска година, която продължава до септември 2025 г.

Ниските нива на водните резервоари в Махаращра и Карнатака, които заедно произвеждат почти половината от индийската захар, карат много фермери да засаждат култури, нуждаещи се от по-малко вода и узряващи по-бързо от захарната тръстика, като сорго и нахут, установи Ройтерс в проучване сред над 200 фермери.

Изчисленията на агенцията, базирани на проучването, показват, че производството може да спадне през тази и следващата стопанска година, в съответствие с вътрешните прогнози на търговците. Очаква се обаче потреблението да нарасне през същия период.

Въпреки че проучването обхваща малка извадка от фермери в ключови области, то показва нарастващ натиск, който може да принуди Индия, която доставя 12 на сто от глобално търгуваната захар, да стане нетен вносител още от първата половина на 2025 г., коментираха пред Ройтерс хора от индустрията.

Перспективата тазгодишната реколта да не отговаря на прогнозите и Индия да бъде принудена да внася захар за първи път от 2017 г. насам заплашва да повиши световните цени, които през ноември вече достигнаха многогодишни върхове. А това ще облагодетелства най-големия производители и износител - Бразилия.

Индия е произвела 33,1 милиона метрични тона захар през селскостопанската година, която приключи през септември, а Индийската асоциация на захарните заводи заяви през август, че нетното производство може да спадне до 31,7 милиона тона през селскостопанската година, започнала през октомври.

Прогнозите, споделени с Ройтерс от пет търговски къщи, са по-ниски, вариращи между 29 милиона и 30 милиона тона, като се вземе предвид скорошната посока на Индия да ограничи отклоняването на захар за производство на етанол, докато се опитва да увеличи доставките на захар.

"През последните няколко седмици наблюдаваме значителен спад в добивите от тръстика в Махаращра и Карнатака", информира дилър в световна търговска къща, която в резултат намали прогнозата си за текущата стопанска година до 29 милиона тона.

Според търговци продукцията през следващата година ще бъде още по-слаба, въпреки че точните оценки зависят от засаждането и летните дъждове. Три къщи прогнозират реколта в диапазона от 25 милиона до 26,9 милиона тона.

В същото време вътрешното потребление на захар през тази селскостопанска година се очаква да нарасне с 5 на сто спрямо година по-рано до около 29,2 милиона тона поради нарастването на населението и нарастващите доходи.

"Обработваната площ в Махаращра и Карнатака се свива, което потенциално води до това Индия да търси покупки на световния пазар. Много обаче зависи от засаждането, тъй като то ще определи количеството, което Индия може да трябва да внесе", посочи дилър.

Няма вода за засаждане

Районите за отглеждане на захарна тръстика в Махаращра и Карнатака са получили само 56 на сто от нормалните валежи, тъй като тазгодишният мусон беше най-слабият от 2018 г. насам. Метеорологичният феномен Ел Ниньо доведе до най-сухия август в Индия от повече от век.

"Мелниците предлагат рекордни цени за захарна тръстика, но аз съм в безизходица, защото няма вода, за да засадя тръстика на моите четири акра", коментира Ашок Шинде, фермер от Солапур в Махаращра.

Земеделските производители в Солапур зависят от язовира Уджани, който е само на 22 на сто от капацитета си, в сравнение със средната стойност за 10 години от 80 на сто.

"Правителството каза, че ще запази водата за пиене и няма да я пусне за напояване", посочи Шинде.

Други ключови резервоари в Махаращра и Карнатака съдържат само 28 на сто от средната стойност за 10 години.

Подобно на Шинде, 181 други фермери в 11 района за производство на тръстика в Махаращра и други 49 фермери от захарния пояс на Карнатака казаха, че ограничават отглеждането на тръстика или изоставят културата поради недостиг на вода.

Въз основа на техните доклади за по-ниски добиви и по-малки площи за засаждане, изчисленията на Ройтерс показват, че нетното производство на захар в Индия може да спадне до 29 милиона тона тази година и 26,6 милиона тона през следващата година, с по-малко земя, засадена с тръстика.

Цифрите включват очакванията, че производството ще нарасне в Утар Прадеш, където има по-добро напояване.

Обрат

Индия е изнесла средно 6,8 милиона тона захар през последните пет години, което я прави номер 2 за този период. Миналата година обаче тя беше изпреварена от Тайланд.

Преминаването към внос би било болезнено, с местни цени с рязко намаление спрямо световните еталонни стойности. В Индия бялата захар на едро се търгува на около 39 000 рупии (467 долара) за тон, в сравнение с лондонските фючърси от над 610 долара за тон.

Ройтерс съобщи през август, че Индия, която е силно чувствителна към инфлацията на храните и освен това е изправена пред избори следващата година, вероятно ще забрани износа на захар, а това ще бъде първото ограничение на доставките от 2016 г.