Главният изпълнителен директор на Тесла (Tesla) Илон Мъск и ръководителят на Алибаба (Alibaba) Джак Ма обсъдиха Марс и изкуствения интелект, но избегнаха темата за търговската война между САЩ и Китай на първото си съвместно появяване днес, предаде Ройтерс.

Разговорът им, предаван пряко по интернет, бе част от откриващите събития на Годишната конференция за изкуствен интелект в Шанхай.

Когато бе обявен разговорът им за първи път, се появиха спекулации, че може да използват трибуната, за да говорят за проблеми като търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, който по-рано са коментирали публично, завода, който Тесла строи в Шанхай, или предстоящото пенсиониране на Ма от Алибаба.

Двамата обаче избегнаха тези въпроси, но пък половин час говориха за вижданията си как технологиите, особено изкуственият интелект, ще оформят бъдещето.

Винаги съм се удивлявал на вашата визия за технологиите, аз не съм техничар, каза Ма, обръщайки се към Мъск в началото на разговора, преди да продължи да коментира, че, според него, изкуственият интелект не е заплаха.

Ма се определи като "оптимист" за влиянието на изкуствения интелект върху човечеството.

Двамата говориха също за пътуването в космоса. Ма похвали Мъск за опитите му за пътуване до Марс със Спейс Екс (SpaceX), а Мъск отбеляза напредъка на Китай в тази област, а също така колко са "неадекватни" хората спрямо компютрите.

Работещият в технологичния сектор Саймън Чжан, който беше сред публиката, каза пред Ройтерс, че е останал с впечатлението, че Мъск, който пристигна в Шанхай тази сутрин, страда от часовата разлика.

Разговорът не беше толкова вълнуващ, колкото очаквах, каза той.

Друг човек от публиката, представил се като Чени също изрази разочарование.

Хората чакаха този разговор. Мъск обаче каза за изкуствения интелект неща, които е казвал милион пъти, а Джак Ма беше просто Джак Ма, коментира той