Перспективите за отлагане на Brexit може и да насърчиха британския паунд, но това не са най-добрите новини за икономиката на Кралството, коментира Bloomberg.

Британският паунд се търгуваше за около 1,30 долара тази седмица, увеличавайки сигналите за подкрепа от законодателите във Великобритания за удължаване на преговорния период за Brexit, който иначе трябваше да приключи на 29 март. И докато това може да отстрани сценария за т.нар. "твърд" Brexit, то може всъщност да има и по-лошо отражение за Кралството, отколкото ако парламентът беше приел споразумението на министър-председателя Тереза Мей с Брюксел, смятат икономисти.

Отлагането на раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) може да увеличи съществуващата вече несигурност, която се отразява все по-сериозно на бизнеса и понижи потребителско доверие в Кралството до най-ниските му нива от 2013 г. насам, посочва американската инвестиционна банка JP Morgan. Още повече, че то едва ли ще помогне на правителството за постигането на по-добро споразумение.

"Времето има цена, която се отразява на икономическия растеж", пише в свой анализ пазарният стратег на JP Morgan Майк Бел.

Липсата на уредено споразумение кара компаниите да "натискат бутона за пауза", независимо от това, че ниските лихви правят времето идеално за инвестиране, посочи главният икономист на Английската централна банка Анди Халдън в интервю за Daily Mail от сряда.

"Постигнато споразумение би намалило несигурността и ще накара инвеститорите да преустановят паузата", добавя той.

За Дан Хенсън от Bloomberg Economics въпросът е колко дълго ще бъде отлагането. Според неговите изчисления 3-месечно отлагане ще намали растежа до 1,5% тази година от основната му прогноза за 1,7%, която се основава на постигнато споразумение между Великобритания и блока. 6-месечно отлагане може да го намали до 1,3%, смята още той.

Според прогнозите на икономистите все пак щетите от отлагането ще са далеч по-малки, отколкото тези от раздяла без споразумение. Най-лошият сценарий от миналата година прогнозираше забавяне на растежа на британската икономика с 8% през 2019 г., сериозен спад на цените на имотите в Кралството и срив на стойността на паунда с около 25%.