Българската икономиката постепенно изсветлява, каза професор Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал Композитния индекс "Икономика на светло". Той представи анализ на ситуацията и тенденциите за изсветляването на икономиката в България на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло", предаде БТА.

Композитният индекс "Икономика на светло" през 2018 г. се е повишил с 4,55 пункта и достига рекордно ниво от 79,10 пункта, посочи проф. Петранов. Той добави, че през 2017 г. този индекс е бил 74,55 пункта, а през 2016 г. 71,81 пункта. "Наблюдаваме постепенно изсветляване на българската икономика. Новото е ускоряването на тази тенденция", отбеляза Стефан Петранов. Той допълни, че тези данни са предварителни. Освен това тези показатели са "косвени индикатори".

Наблюдава се ръст на нарастване на хората, които работят с договори, заяви проф. Петранов. Въпреки че показателят за разплащането по банков път на работниците и служителите продължава да расте, голяма част от тях продължават да получават заплатата си в плик. Повечето от анкетираните работници, които работят на допълнителна работа с договор, са отговорили, че част от възнагражденията ми се плащат на ръка. Сравнително високият дял на младежката безработица остава и през 2018 г., показват резултатите от анализа.

Това, което ще предложим, е в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение... Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите. Това каза по-рано по БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Повишава ли се събираемостта на данъците, къде са нужни реформи

Събираемостта на ДДС се повишава. Според АИКБ причина за това е, че Министерството на финансите, правителството и Народното събрание са осъществили поредица от действия за подобряване и усъвършенстване на режима на облагане с ДДС. Наблюдава се ръст и в плащането на акцизи за тютюневи и изделия и алкохол. Това се дължи на подобрената контролна дейност на Агенция "Митници" и НАП, смятат от АИКБ.

Въпреки по-добрите резултати делът на сивата икономика остава сравнително висок, добави проф. Петранов. Липсата на квалифицирана работна ръка оказва негативно влияние. Липсват реформи в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност. Според АИКБ новото рязко административно повишаване на работната заплата е довело до повече "сиви" практики в някои сектори.

Австрия, Германия, Финландия и Дания в ниския дял на сивата икономика, където в тези страни е под 6 пункта.

Добре е данъчната система да не се пипа. Тя е добра, функционира добре. България извърши данъчната реформа добре. Управляващата коалиция спечели изборите с платформа, в която беше казано, че данъците няма да се пипат. Ако те тръгнат да се пипат, значи са излъгали избирателите... Един такъв разговор отклонява вниманието от важните въпроси като, например, недостига на човешки ресурси. Тук е въпросът за демографските тенденции. Всяка година губим 45 000 души на пазара на труда, коментира Васил Велев.