От Българската търговска асоциация на производителите и организаторите на игралната индустрия (БТАПОИИ) се противопоставиха на предложените промени в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. 

Преди дни зам.-председателят на парламента и бивш вицепремиер обяви, че целта на текстове е да се ограничи възможността за съществуване на зали за хазартни игри, като се локализира тяхното присъствие в националните курорти - 10 на брой, в радиус от 20 км от ГКПП и в петзвездни хотели.

"Практически във всички български градове има всякакви зали, които упражняват и предлагат хазарт, и това трябва да бъде ограничено. Ориентираме тези игри към чужденци и туристи. Предвижда се закриването на тези хазартни обекти да приключи до края на 2025 година с изтичането на лицензите. Това са над 600 казина и зали (635), които ще бъдат затворени поетапно, няма да им се подновяват лицензите", Симеонов и изрази надежда, че ще получи подкрепа от ГЕРБ. 

В отворено писмо обаче от асоциацията заявяват, че неговите текстове са лобистки и са в полза само на големите хотели в курортите, които ще имат право да имат казина. Според бранша така се отнема правото на свободна стопанска инициатива, това ще доведе до загуба на работни места и ще създаде предпоставки за нелегален хазартен бизнес.

От организацията изразяват и своето възмущение от факта, че такива важни промени се правят без предварителна дискусия с бранша. Своята позиция от организацията изпратиха в отворено писмо до Народното събрание. В нея те подкрепят предложенията на ГЕРБ във връзка със Спортния тотализатор, но предупреждават, че предложенията на Симеонов ще доведат до загуба на работни места и ще отворят широко вратата за нелегалния хазарт.

Ето и отвореното писмо на организацията, адресирано до парламента:

Скрийншот: БТАПОИИ

Скрийншот: БТАПОИИ