Нашето предложение е да отворим незабавно, възможно най-скоро, защото всеки ден за нас е ценен. Ние сме безопасни, бяхме нарочени като огнище на коронавирус, без да има емпирични доказателства. Това заяви пред БНТ Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Дори в Гърция търговските центрове работят - да със сменен режим на работа и ограничения, но работят. Така че, това спрямо нас е абсолютно несправедлив.

Ние като наемодател предварително сме дисквалифицирани от системата за финансово подпомагане от държавата, защото тя е създадена за малки и средни предприятия. Не сме получили абсолютно никаква държавни средства до момента, каза Гойгаджиев.

Ако не отворим, наистина трябва да има нещо ефективно, което да ни помогне, категоричен е той.

Кога трябва да отворят заведенията коментира и Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Считаме, че диалогът не е изчерпан и има време до 26-ти да стигнем до някакво компромисно решение, смята той.

Притеснени сме от това, че мерките за нашия сектор изключително много се бавят. Имаме служители, които все още не са получили компенсации за ноември и декември. На път сме да загубим ценни кадри и след някой друг месец няма да можем да се справим с намирането на работна сила.

Показахме, че можем да работим в ограничителен режим и да извършваме дейност без да заплашваме здравето на гостите и на служителите си, категоричен е Димитров.

Искаме график за изплащане на държавната помощ, за да може да бъде навременна. Не може да оставяме хората, цели семейства, без препитание и издръжка. Не искаме крайности, не искаме да ескалираме напрежението и не желаем да се насочваме към политика нашата работа е браншова, за бизнес, подчерта още Димитров.

Можехме да издържим до края на декември. Сега вече е късно, всеки ден е важен, каза в заключение Гойгаджиев.