Храните по стоковите тържища продължиха да поскъпват седма поредна седмица (14 - 18 октомври), но темпът на нарастване спада. Освен това, има и паритет - колкото са поскъпващите, толкова са и поевтиняващите хранителни продукти, включени в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикуван на сайта на регулатора. За отбелязване е, че и на годишна база, спрямо същия период на 2023 година, ДКСБТ отчита равновесие между поскъпващите и поевтиняващите хранителни продукти.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 18 октомври е 2.124 пункта спрямо 2.111 пункта към 11 октомври или седмично повишение с 0.61%, след като в първата работна седмица на октомври беше отчетено нарастване с 0.62%. Така за октомври храните на едро са поскъпнали с 1.68 на сто.

През отминалия месец септември храните по стоковите борси и тържища поскъпнаха с 3.54 на сто, през август са нараснали с 0,29 на сто, през юли са спаднали общо с 0.73%. През юни понижението е с 2.89 на сто. За май ДКСБТ регистрира намаляване на цените на храните на едро с 1.72%, за април понижението е с 5.00%, а преди това през март са спаднали с 0.79 на сто, докато през февруари и януари храните на едро са поскъпнали съответно с 1.06 на сто и 0.55 на сто.

Общо от началото на настоящата година цените на храните по стоковите борси и тържищата са спаднали с 5.68 процента, а за една година са се понижили с 2.97 на сто, показва справка от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 32 хранителни продукти през отминалата работна седмица цените на едро на 16 продукти са се повишили и също на 16 са спаднали.

От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси и тържищата най-много се е повишила цената на яйцата, а най-много е спаднала на прясното мляко над 3% масленост; при плодовете най-много е поскъпнало гроздето, а най-много са поевтинели лимоните; при зеленчуците най-много са нараснали цените на картофите, а най-много са спаднали на оранжерийните краставици.

Разликата на цените по области

e спаднала спрямо предходната седмица при повечето от 10-те основни храни, които се наблюдават и съпоставят от ДКСБТ в 15 области на страната. Най-голяма е ценовата разлика от 18.65 лева при кашкавала "Витоша" (от 11.35 лв./кг в Благоевград до 30.00 лв./кг в София), следван от кравето сирене, при което разликата е 9.93 лева (от 6.02 лв./кг в Добрич до 15.95 лв./кг в Силистра), 5.90 лева е разликата при каймата смес (от 5.00 лв./кг в Добрич до 10.90 лв./кг във Велико Търново), при ориза разликата е 3.06 лева (от 2.00 лв./кг в Хасково до 5.06 лв./кг в Силистра), 2.46 лева е разликата при замразеното пиле (от 5.80 лв./кг в Плевен до 8.26 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.20 лева (от 3.50 лв./кг в Хасково и Шумен до 5.70 лв./кг във Велико Търново), 1.50 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.10 лв./литъра в Кърджали до 3.60 лв./литъра в София), 1.39 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.76 лв./кг във Враца до 2.15 лв./кг в Пловдив), при захарта разликата е 1.10 лева (от 1.50 лв./кг в Добрич и Хасково до 2.60 лв./кг във Враца), 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.27 лв./броя в Ловеч до 0.37 лв./броя в София).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 18 продукти, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 10, поевтинелите са 8, като трендът е от минус 2.3% до плюс 3.2 на сто, което е нормално за сезона за тази група хранителни продукти.

Източник: ДКСБТ

Най-много са поскъпнали яйцата (+3.2% до 0.23 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+2.7% до 1.35 лв./кг), слънчогледовото олио (+2.5% до 2.89 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+2.1% до 2.90 лв./броя), замразеното пиле (+1.6% до 2.28 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.4% до 16.84 лв./кг), лещата (+1.0% до 4.43 лв./кг), траен варено-пушен салам (+1.0% до 12.82 лв./кг), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+0.8% до 6.93 лв./кг), пилешки кренвирши (+0.5% до 5.21 лв./кг).

Най-много е поевтиняло киселото мляко в кофичка от 400 грама (-2.3% до 1.25 лв./кг), следвано от прясното мляко над 3% масленост (-1.6% до 2.28 лв./литъра), зрелия фасул (-1.1% до 4.30 лв./кг), кравето сирене (-0.8% до 11.23 лв./кг), ориза (-0.5% до 3.37 лв./кг), захарта (-0.1% до 1.96 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база при млечните, месните храни и варивата поскъпналите са повече. Най-много се е повишила цената на трайния варено-пушен салам (+1.56 лева), следван от пакетчето масло 125 грама (+0.41 лева), зрелия фасул (+0.30 лева), а най-много е спаднала цената на кашкавала "Витоша" (-0.64 лева), следван от пилешките кренвирши (-0.53 лева), захарта (-0.44 лева).

При плодовете

поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът е от минус 14.7% до плюс 3.8 на сто, което е нормално за тази група храни за настоящия сезон.

Най-много са поевтинели дините (-14.7% до 0.50 лв./кг), следвани от лимоните (-13.0% до 3.20 лв./кг), ябълките (-8.2% до 1.57 лв./кг), пъпешите (-0.3% до 1.27 лв./кг). Най-много е поскъпнало гроздето (+3.8% до 2.44 лв./кг), следвано от бананите (+1.0% до 2.74 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че и на годишна база поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много е спаднала цената на дините (-0.38 лева) и ябълките (-0.38 лева), следвани от пъпешите (-0.19 лева, а са поскъпнали лимоните (+0.74 лева) и гроздето (+0.20 лева).

Източник: ДКСБТ

При зеленчуците

на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, поевтинелите и поскъпналите са поравно, като трендът е широк - от минус 12.3% до плюс 3.4 на сто, което е характерно за тази група храни за настоящия сезон. Най-много е спаднала цената на оранжерийните краставици (-12.3% до 2.49 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-2.3% до 3.11 лв./кг), зрелия кромид лук (-2.2% до 1.13 лв./кг), зелето (-1.8% до 1.07 лв./кг).

Най-много са поскъпнали картофите (+3.4% до 1.20 лв./кг), следвани от зеления пипер (+2.2% до 1.13 лв./кг), зелето (+1.8% до 1.07 лв./кг), червения пипер (+0.3% до 2.13 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база повечето зеленчуци са поскъпнали. Най-много е нараснала цената на оранжерийните краставици (+0.82 лева), следвани от зеления пипер (+0.24 лева), червения пипер (+0.16 лева).

Поевтинял е най-много зрелия кромид лук (-0.23 лева), следван от оранжерийните домати (-0.06 лева) картофите (-0.03 лева).

Източник: ДКСБТ