За втори пореден месец приходите от нощувки в България надхвърлят предпандемичните нива. Според Националния статистически институт (НСИ) през юни 2023 г. постъпленията в сектора достигат 229.2 млн. лв., което е близо 12% повече спрямо съпоставимия месец на 2019 г., когато приходите са били в размер на 205.4 млн. лв.

Всъщност, още преди официалния старт на сезона в България бяха отчетени рекордни приходи от нощувки - през май те бяха 87.7 млн. лв., или с 15% над нивата отпреди четири години.

"Хартии без стойност"

Въпреки оптимистичните данни, с които разполага НСИ за приходите в сектора, от бранша са на мнение, че това са просто едни "хартии без стойност". Освен това броя пренощували туристи в местата за настаняване в България през юни 2023 г. е по-малък в сравнение с юни 2019 г. Тоест по-високите приходи, които отчита националната статистика, се дължат на по-високите цени и инфлацията в страната.

Припомняме, че отчетената от НСИ годишна инфлация за юни 2023 г. беше 8.7 на сто, докато през юни 2019 г. - 2.8 на сто. Годишната инфлация за май 2023 г. беше 10.1 на сто, а за май 2019 г. - 3.5 на сто.

Отправяме поглед към реализираните нощувки през 2023 г. в България и виждаме, че нощувките на чуждите туристи в местата за настаняване през юни са 21 977. За сравнение, през същия месец на 2019 г. техният брой е бил 30 717. Реализираните нощувки от българите през юни 2023 г. обаче са повече в сравнение със същия период на 2019 г. През шестия месец на тази година 11 401 сънародници са пренощували в местата за настаняване в България, докато през юни 2019 г. техният брой е бил 9 649.

Криза

Въпреки рекордните приходи хотелиери казват, че са на загуба и не знаят дали ще успеят да преживеят зимата.

"Тези отчетени приходи са заради инфлацията, ние работим на загуба. Има чували с пари, но няма покупателна стойност. Нещата от 1996 г. се повтарят", каза пред Economic.bg Румен Мончев, собственик на хотел в Слънчев бряг.

Той твърди, че въпреки препълнения си хотел и повечето приходи, които са отчетени както от него, така и от негови колеги, те не знаят дали ще успеят да преживеят зимните месеци.

"Приходи има, но те са хартии, с които нищо не може да се купи сега. Високата инфлация, която има спрямо еврозоната, много лошо се отразява. При нас идват чужденци, които плащат с евро, когато обърнем парите, не остава почти нищо. Покупателната ни стойност е много ниска. Храната, която купуваме, е много скъпа вече", казва още той.

Мончев, както и много негови колеги, казва, че има масова атака срещу сектора в страната и всички медийни публикации за замърсена вода, войната и др. са се отразили.

"Трябва ни по-компетентно управление на финансите. Туризмът е златното яйце на България. Нищо друго не ни остана. За да имаме развит туризъм, трябва спокойствие. Ние бяхме зверски атакувани по всички параграфи от конкурентните ни държави. Налагаше се да пием вода от морето. На нас никой не помогна, управляващите гледаха другите държави", казва още Румен Мончев.

Ситуацията е тежка и 60 дни сезон тази година няма да успеят да покрият останалите 300, в които хотелите работят, става ясно още от думите му.