Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци, а други им искат по 5 лева на ден за храна, но повечето украинци нямат възможност да плащат, съобщи bTV.

"В началото на месеца в хотела имаше около 90 души. Сега са 69. Към момента не сме спрели да ги храним. Предложихме им вариант. При нас е 5 лева на ден, но и този малък бюджет те не могат да си го позволят", обясни Михаил Зегов, хотелиер в Китен.

"Първоначално държавата ни предлагаше и настаняване и изхранване. Много сме благодарни. Нямаме планове и не знаем какво можем да предприемем", казват бежанците.

Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това алармираха преди дни доброволци и неправителствени организаци. Казусът касае настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

След приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват, са 15 лв. за настаняване. Храната на бежанците в базите не е включена.