Три "и" - инвестиции, иновации и интеграция, бяха акцент в обръщението на посланика на САЩ Херо Мустафа на годишната бизнес среща на Американската търговска камара в България, която започна днес в София, съобщи БТА.

Херо Мустафа похвали растежа на България и подчерта, че вижда голяма възможност за положителна промяна в България.

Посланик Мустафа отбеляза, че американски компании са инвестирали над 2,5 милиарда долара в българската икономика и са създали над 30 хиляди работни места, което поставя САЩ сред шестте водещи инвеститори в страната ни. Бих желала да видя допълнителни американски инвестиции в България, каза тя.

Посланикът на САЩ разказа, че през изминалото лято е посетила международни компании, които работят у нас и според тях, за да може страната ни да продължи да привлича чужди инвестиции и капитал, държавата трябва да продължи да инвестира в добро управление. Международните инвеститори остават разтревожени относно върховенството на закона в България, посочват и други повтарящи се проблеми като трудно получаване на необходимите разрешителни, липса на предсказуемост, неефективна съдебна система, коментира Мустафа.

Тя обърна внимание и на иновациите в контекста на все по-сложните предизвикателства и посочи, че в България техническият сектор е силен и се развива отлично. Виждам безкрайни възможности да градим върху тази основа и заедно да намираме иновативни решения на предизвикателствата, коментира посланикът на САЩ.

В областта на интеграцията Херо Мустафа отбеляза, че е убедена, че България трябва да намери своя път към ОИСР и че трябва да се присъедини към еврозоната. България е лидер в процеса на балканска интеграция, каза още тя.