Гръцкият Върховен административен съд е обявил за съобразена с конституцията отмяната на 13-ата и 14-ата заплата в бюджетния сектор на страната, съобщава "Катимерини" и БТА.

Това слага край на очакванията за възстановяване на великденските и коледните надбавки на бюджетните служители, както и на претенциите им за изплащането им със задна дата от премахването им през 2012 г. Решението отменя по-старо решение на Върховния административен съд, което беше в обратен смисъл.

Поради голямата важност на темата въпросът беше отнесен до пълния състав на съда, който окончателно слага край на надеждата за плащания със задна дата в бюджетния сектор, въпреки обратното мнение на докладчика по делото.

Вестникът пише още, че премиерът Алексис Ципрас е оставил вчера отворена възможността за допълнителни социални плащания, извън одобрените този месец, като изплати на пенсионерите сума, подобна на приетата миналата седмица, и за Коледа.

"Катимерини" цитира и доклад на Международния валутен фонд, в който се признава, че закъснението в преструктурирането на гръцкия дълг е подкопало перспективите за възстановяване на гръцката икономика. МВФ признава още, че в годините на кризата е била дадена непропорционално голяма тежест на реформите в публичните финанси.

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" съобщава данни от бюджетната служба на гръцкия парламент, според които първичният бюджетен излишък през първото тримесечие на 2019 г. е по-нисък в сравнение със същия период миналата година. По-конкретно консолидираният първичен резултат на общото управление показва намаление със 79 милиона евро. За същия период държавният бюджет регистрира намаляване на първичния резултат на касова основа с 436 милиона евро. Отбелязва се намаляване на данъчните приходи с 518 милиона евро и на приходите от програмата за публични инвестиции със 178 милиона.

"Без промяна остава ножицата между Нова демокрация и СИРИЗА" - под това заглавие "Елефтерос типос" публикува проучване на социологическата агенция Alco преди предстоящите в неделя европейски и местни избори. Изданието коментира още, че избирателите не са били убедени от социалните плащания на Ципрас. По-конкретно проучването предвижда на евроизборите за опозиционната дясноцентристка Нова демокрация да гласуват 29,9 процента от избирателите, а за управляващата лява СИРИЗА - 23,6 процента. На трето място са лявоцентристкото Движение за промяна и крайнодясната Златна зора с 5,7 процента. Гръцката комунистическа партия е подкрепяна от 5 процента от избирателите.