Голямата търговска война между САЩ и Китай, започната от президента Доналд Тръмп през 2018 година, няма да свърши скоро, макар времето му в Белия дом да изтече.

Мнозина очакват новоизбраният президент Джо Байдън да подобри дипломатическите отношения с Китай и да смекчи тона, използван от Тръмп и водещите му сътрудници. Въпреки това е малко вероятно той да отмени митата за 370 милиарда долара годишно върху вноса на китайски стоки в ранните етапи на президентството си, предупреждават експерти по търговия и международна икономика.

Вместо това Байдън е решен да използва митата като разменна монета, с която да спечели отстъпки от Китай в търговските спорове и по други въпроси, пораждащи напрежение.

"Според мен за Байдън не би било практично да прави каквито и да е намаления на митата. Не мисля, че той има необходимата свобода на действие да ги отмени веднага", посочва Чарлз Скуба, професор в университета Джорджтаун и бивш високопоставен служител в Службата за международна търговия на САЩ.

"Той има и някои карти, които да разиграе. Може да считате митата дар за Байдън", допълва експертът.

Времена на промени

Новоизбраният президент, дългогодишен поддръжник на свободната търговия, даде да се разбере, че ще заеме по-твърда позиция по време на ожесточената кандидатпрезидентска надпревара тази година, когато Тръмп многократно го обвиняваше, че е "мек към Китай".

В необичайна за него проява Байдън през февруари дори нарече китайския президент Си Цзинпин "главорез" заради отношението на правителството към мюсюлманското малцинство на уйгурите, което според слуховете силно е разгневило китайския лидер.

Байдън е по-предпазлив при сближаването с Китай, според експерти, заради нарасналото недоверие към азиатския гигант сред обществеността, както сред и конгресмени и от двете партии във Вашингтон.

Неблагосклонното мнение за Китай например се е увеличило до рекордно високо ниво, сочат нови допитвания. Влияние са оказали както международните търговски спорове, така и произходът на пандемията от коронавирус.

В Конгреса водещи демократи, включително лидерът им в Сената Чък Шумър, отдавна критикуват китайските търговски практики. Новото поколение републиканци също е по-скептично, което подкопава дългогодишната подкрепа на партията за свободната търговия.

"Не мисля, че ще се върнем към търговската политика, която САЩ имаха при Бил Клинтън, Джордж Буш или Барак Обама. Реториката при администрацията на Байдън няма да бъде толкова разгорещена, но отношението към Китай ще е скептично", убеден е Джей Брайсън, главен икономист на банка Wells Fargo и експерт по световна търговия.

Ефектът на митата

Същевременно обаче Байдън ще бъде подложен на натиск от различни бизнес групи да смекчи поне някои от митата, като мнозина вече лобират пред новата администрация.

Китай отвърна на митата, наложени от Тръмп, издигайки собствени търговски бариери и засягайки американските износители. Митата на Тръмп също така повишиха цените на много вносни стоки, на които американските компании и потребители разчитат.

Макар Тръмп да твърди, че цената на митата се понася от Китай, всяко авторитетно проучване сочи, че цената всъщност плащат американските купувачи. Търговската война освен това не успя да доведе до постигане на единствената цел на Тръмп - да бъде намален огромният и траен дефицит на САЩ във външната търговия.

Макар вносът на стоки от Китай да е намалял с 16 % през 2019 година и да е напът да отчете спад и за 2020 година, общият търговски дефицит на САЩ е нараснал рязко откакто Тръмп пое властта през 2017 година и през август се е доближил до нов рекорден максимум. Компаниите просто пренесоха производството си в други страни като Виетнам и Мексико, за да заобиколят митата.

Дори характерната за Тръмп победа със сключването на "Първа фаза" на търговско споразумение с Пекин, при която Китай се съгласи да купува американски селскостопански и промишлени стоки за няколкостотин милиарда долара, не бе доведена докрай. Китай купи само малко повече от половината от обещаното, не малка част от което се дължи на щетите, нанесени на световната търговска система от пандемията от коронавирус.

Корекция на отношенията със съюзниците

Една голяма стъпка, която Байдън може да направи рано в мандата си, е да намали или отмени митата върху стоманата и алуминия, които Тръмп наложи на редица страни освен Китай от съображения за националната сигурност. Тези мита оскъпиха редица промишлени и потребителски стоки като автомобили и домакински уреди.

Според търговски експерти друг ход, който новият президент вероятно ще направи, е разрешаването на други конфликти с Европа и съюзници в Азия, които се появиха при управлението на Тръмп, макар че това вероятно ще бъде част от по-широка стратегия на Байдън за засилване на натиска върху Китай.

Европейските страни имат оплаквания от китайските търговски практики, които са подобни на американските, но те не бяха склонни да се съюзят с Тръмп, след като той налагаше мита и на Европа.

"Начинът наистина да направите това е да действате в синхрон с европейските ви съюзници. Защо да започвате схватка с Германия?!", отбелязва Брайсън.

Като се съюзява с Европа и запазва митата на Тръмп, Байдън ще контролира лоста за натиск върху Китай, ще заглуши евентуалните критики от Конгреса и ще задържи обществеността на своя страна, посочват анализатори.

Търговски експерти очакват новият държавен глава да използва този лост, за да притисне Китай да облекчи достъпа до вътрешния си пазар, да намали финансовата подкрепа за държавни компании и да сложи край и на други несправедливи търговски практики.

"Знаем, че новоизбраният президент не е ентусиазиран да използва митата или други търговски бариери като геополитическо оръжие. Въпреки това той и Демократическата партия не искат Китай да се отскубне от кукичката толкова лесно, особено предвид злонамереното поведение в международната търговия", казва Бернард Баумол, главен икономист по глобални въпроси в The Economic Outlook Group.

Спорове извън търговията

Неизвестна карта, която може да се намеси в играта, междувременно е подновеният интерес на САЩ към човешките права.

Тръмп отметна набързо човешките права в отношенията си с Китай, но Байдън и други демократи отправят все по-силни критики към отношението на страната спрямо уйгурите, тюркоезично етническо малцинство в западната провинция Синцзян, за което има съобщения, че е изпращано в лагери за задържане и подлагано на принудителен труд.

В по-дългосрочен план Байдън освен това може да заеме няколко страници от наръчника на Тръмп, като предложи мерки за насърчаване на производителите да преместят производствата си в САЩ и да увеличи правителствените покупки на стоки, произведени в Америка.

Въпреки това усилията на по-благосклонната към бизнеса администрация на Тръмп донесоха малко резултати и обещанията от кампанията на Байдън да повиши корпоративния данък и да засили регулациите могат да се окажат пречка.

Все пак от десетилетия част от мотивите на американските производители да изнасят производството си в чужбина е именно, за да се възползват от по-ниските разходи за труд и по-слабия регулаторен надзор.

Превод от английски: Елена Савова, БТА