Холандците имат способността да извличат полза от неприятно развитие на ситуацията. Да припомним само, че 20% от земята в тази държава е "открадната" от морето. Затова не е изненада, че именно един от холандските градове - Амстердам - се очертава като големият печеливш от Брекзит, пише Politico.

Разбира се, никой в града не е щастлив от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, но същевременно направеното до голяма степен компенсира и минимализира щетите и дори постига резултати, които без това едва ли биха били възможни.

Фактите са наистина впечатляващи. През 2018 година Амстердам привлече рекордните 153 чуждестранни компании, които разкриха 7200 нови работни места и то в сектори, където заплащането е над средното за ЕС.

Половината от тези нови работни места се откриват благодарение на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Добрият резултат е в резултат на бързата реакция на кметството, което създаде специален екип, начело със заместник - кмет, който да рекламира възможностите за приемане на напускащи острова бизнеси. И работата толкова се разрасна през миналата година, че екипът нае допълнително хора да работят по привличането на чужди компании.

Може би най-големият успех на Амстердам е приемането на Европейската агенция по лекарствата, която напусна Лондон поради Брекзит. Градът спечели в конкуренция с още няколко европейски мегаполиса, благодарение на добрата си инфраструктура ,транспортните връзки и масовото разпространение на английски език. Само тази агенция открива нови 900 работни места.

Сред останалите компании, прехвърлили дейността си в Амстердам са такива като японския гигант Sony, оператора на тв канали "Дискавъри", дъщерни дружества на няколко банки. Водят се и разговори с още 250 чуждестранни компании за евентуално прехвърляне в Холандия. Особеното е,че повечето развиват висококвалифициран бизнес и устроилите се в Амстердам дори вече си имат прозвище - наричат ги Брекзит бежанци.

"Когато отида в магазина или при моя бръснар, или при лекаря си, там хората ми казват - о, ти си поредния британец, пристигнал в Холандия заради Брекзит. А аз съм доволен, защото градът е красив, има добре развит обществен транспорт и кметството се грижи за чистотата много добре", казва Майкъл Скот, 30-годишен IT разработчик, прехвърлил се в Амстердам през ноември миналата година.