Седмици пред старта на летния сезон по Черноморието, липсата на персонал притеснява хотелиерите. За това са решили да попълнят свободните места с деца. Най-голям е недостигът при позиции като готвачи, сервитьори и рецепционисти.

18-годишната ученичка от Гимназията по туризъм в Бургас Анелия Георгиева, е на опознавателен тур в Слънчев бряг в търсене на работа за лятото.

"Има едно място, което ме впечатли доста. Предлаганите заплати - има места, на които са доста добри, има места, на които не са много достатъчни за работата, която се върши. Нещо от сорта на 1000 лева", казва момичето пред БНТ.

Анелия си търси работа в кухня, където е и най-сериозният глад за кадри.

"Ако издържат в кухнята се връщат, ако не, си търсят нова работа", казва заместник главния готвач Йордан Йорданов.

Хотелиерите са принудени да търсят персонал от трети страни - като Индия, Киргистан, Индонезия.

"Крайно неприятно е да събираме работници от купища държави, а нашите кадри, които се подготвят в училищата да ги изпускаме", смята Румен Мончев, собственик на хотел в Слънчев бряг.

Затова и браншът организира опознавателни срещи. Александър Бонев е в 11-и клас и вече е намерил своята работа като барман в хотел:

"Осигуряват ме със спане, с храна, на добра работна заплата", казва момчето. Трудовото му възнаграждение е 1130 лв.

Липсват и кадри за работа на хотелските рецепции.

"Защото се търсят много по-високи заплати тази година и аз си го обяснявам в това, което се тиражира масово в медиите, че сезонът ще бъде много добър", казва Стойка Терзиева, представител на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

Търсят се варианти заплатите по морето да бъдат актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято.