Глад, наводнения и война се задават, ако Етиопия продължи да пълни големия язовир "Ренесанс" (чието пълно име е "Великото етиопско водохранилище на възраждането" - бел. ред.) без споразумение с Египет и Судан. Такива са прогнозите на египетски експерти на фона на провала на поредния кръг на преговорите между трите страни, които продължават десетилетие.

Египет и Судан не оспорват правото на Етиопия да се развива и да реализира такива проекти, но настояват пълненето и ползването на съоръжението да бъде предшествано от договор, който да гарантира водната им сигурност. Властите в Адис Абеба обаче вече извършиха едностранно първата фаза на пълнене с 4,9 милиарда кубични метра вода през лятото на 2020 г.

Председателят на египетския Център за стратегически изследвания Халед Окаша посочва за изданието "Иджипт тудей", че Етиопия се опитва да води политика на свършените факти, злоупотребявайки с положението си на държава по горното течение на реката.

Като "водна бомба" определя гигантското съоръжение бившият египетски министър на напояването и водните ресурси Мохамед Насър Алам. Той предупреждава, че липсата на правила за количеството вода, изпускана от язовира може да доведе до наводнения и изселвания в Судан. "Само ако четири милиарда кубични метра вода бъдат освободени наведнъж, това ще бъде пагубно за Судан", изтъква Алам и очертава още един мрачна картина - недостиг на храна и дори глад в Судан и Египет. По думите му капацитетът на язовира от 74 милиарда кубични метра е почти равен на водните квоти от реката на Судан и Египет взети заедно.

Наблюдатели не изключват и най-кошмарния сценарий - военен конфликт. Ако настоява да извърши втората фаза на пълнене без споразумение, "Етиопия може да бъде спряна със сила", заявява журналистът Емад Ел Дин Адиб. "Това е дълг на народа ни и на въоръжените ни сили", подчертава той.

Египетските политически лидери нееднократно са заявявали, че водният спор трябва да намери решение по пътя на преговорите. Река Нил обаче има екзистенциално значение за страната и военни действия никога не са били категорично отхвърлени. Наскоро президентът Абдел Фатах ал Сиси посочи, че няма да позволи и "една капка" от водата на Египет да бъде отнета. Той потвърди, че всички възможности за справяне с кризата са на масата за преговори, но все пак изтъкна, че е по-добре страните да си сътрудничат.

На свой ред суданският министър на напояването и водните ресурси Ясер Абас предупреди, че всяко едностранно действие на Етиопия за пълнене на язовира ще засегне "националната сигурност" на Судан и ще има последствия за региона. Абас все пак не допуска перспективата за война заради водни ресурси.

Етиопия от своя страна гледа на язовира като на ключов проект за развитието си. В завършен вид най-голямата водноелектрическа централа на континента се очаква да осигури електричество за 65 милиона души. Африканската държава заявява още, че поправя несправедливи решения от миналото, когато са сключвани споразумения без нейното участие.

Кайро обмисля следващите си стъпки и решение все още не е взето, пише изданието "Ал Ахрам", като се позовава на "добре информиран" анонимен източник. Вероятно ще се позволи на Демократична република Конго, която беше посредник при последните преговори и която е настоящ председател на Африканския съюз, отново да поеме тази роля.

Във вторник Судан изпрати покана за среща между премиерите на трите страни в следващите десет дни. Според Амани ал Тауил от египетския Център за политически и стратегически изследвания, зад кулисите САЩ притискат Етиопия да постигне споразумение, за да се избегне напрежение в и без това проблематичния регион на Източна Африка.

Ако има преговори и те отново се провалят, Кайро може да отзове посланика си в Адис Абеба и да изгони етиопския посланик в Кайро. Възможно е да се поиска и извънредна среща на лидерите от Африканския съюз или да търси по-ясна позиция от международната общност.

Междувременно Египет продължава да търси подкрепа на регионално и международно ниво, отбелязва "Ал Ахрам". Тунизийският президент Каис Сайед и руският външен министър Сергей Лавров, които посетиха Кайро през последните дни, подчертаха необходимостта от политическо споразумение, за да се решат спорните въпроси, свързани с язовира.

След като се обърна едностранно към Съвета за сигурност на ООН миналата година, сега Египет обсъжда подобна съвместна стъпка със Судан, ако или по-скоро, когато Етиопия започне едностранно и втората фаза на пълнене през юли т.г., за да достигне воден обем от общо 18,4 милиарда кубични метра. Не е ясно обаче какъв би бил резултатът от такъв ход.