Германците като цяло одобряват привличането на квалифицирани мигранти, но смятат правителството за некомпетентно в справянето с въпросите на имиграцията като цяло. Това показва публикувано днес в Германия социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Според допитването 68 процента от 3000 запитани подкрепят твърдението, че: "Федералното правителство не разполага с план как да се справи с проблема с бежанците и мигрантите в Германия". Едва около 17 процента от запитаните не са съгласни с това, а 14 процента нямат мнение.

Според проучването 53 процента от германците одобряват приемането на повече висококвалифицирани мигранти в бъдеще. Едва 35 процента обаче одобряват приема на бежанци, търсещи спасение от конфликти и гражданска война. Само 13 процента от анкетираните пък одобряват приема на икономически мигранти.

86 процента от участвалите в допитването изразяват безпокойство, че десният екстремизъм и расистки мотивираното насилие са във възход в резултат от имиграцията, а 73 процента са разтревожени, че престъпността и терористичните атаки могат да нараснат.

Когато става въпрос за бъдещите предизвикателства, пораждащи безпокойство у германците, допитването показва, че на челните места, според 27 процента от анкетираните, са имиграцията, бежанците и предоставянето на убежище, следвани от социалната справедливост (22 процента от анкетираните). Климатичните промени и околната среда са първостепенни източници на тревога за 13 процента от анкетираните. Външната политика, цифровизацията, образованието и работните места се нареждат по-надолу в списъка. А въпросите за тероризма и вътрешна изобщо не са били включвани в анкетата.

Допитването е извършено в края на миналата година от фондация "Фридрих Еберт", която е свързана с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).