Бързото покачване на цените на енергията оказва огромен натиск върху компаниите. Руската инвазия в Украйна доведе до нов взрив в цените на тока и газа. Според текущо проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) сред 2000 дружества това поставя дилема за все повече компании, защото в момента всяка втора компания все още трябва да осигури доставките на електроенергия и газ по договорите за 2022 г. Проучването е цитирано от Германо-българската индустриално-търговска камара в бюлетина й Bulgarien Aktuell, предаде БТА.

Само 46 на сто от компаниите са имали напълно сключени договори за електроенергия за 2022 г. към февруари. Всяка трета компания тепърва трябва да закупи повече от 70 на сто от електроенергията. Подобна картина се очертава и при доставката на газ. И тук само половината от компаниите вече са завършили поръчките за 2022 г. Когато гледаме цените на пазара на фючърси за 2023 г., също няма признаци на облекчение, посочват от Асоциацията.

Експлозията на разходите трудно може да бъде овладяна

Ситуацията може да се обясни с факта, че много компании са изчаквали поради и без това изключително високите цени през последните няколко месеца или са сключили договори за доставка само за кратък период от време.

Ето защо през последните месеци много компании търсят изход от създалата се криза. Където е възможно, стратегията за обществени поръчки вече е подобрена. Почти две трети от компаниите вече смятат, че собствените им възможности са изчерпани. Повече от 70 на сто се интересуват и от т.нар. зелени договори PPA, т. е. дългосрочни договори за директна доставка на "зелена електроенергия", за които се очаква да стабилизират цената на тока за няколко години.