България трябва да направи публични инвестиции в областите инфраструктура, администрация и дигитализация. Необходими са подобрения в сферата на върховенството на закона. Това се казва в поредицата публикации "SWOT анализ - България: Ниски заплати, но сложна среда" (декември 2022 г.) на Агенцията за икономическо развитие на Германия (Germany Trade & Invest - GTAI), в които са представени силните и слабите страни, възможностите и заплахите пред българската икономика, както и информация за развитието на икономиката, инвестициите, финансирането от ЕС и потреблението в България. Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в новия брой на бюлетина си "Bulgarien Aktuell", предаде БТА.

България се възползва от интеграцията на своята икономика в международните вериги за стойност повече от средното ниво в Европейския съюз (ЕС) и се оценява като локация със сравнително ниски заплати, се посочва в публикацията. С около 7 милиона жители през 2021 г., страната се нарежда на 44-то място в класацията на световните пазари като страна за износа на Германия.

Компаниите продължават да страдат от високи бюрократични пречки. Съответно е трудно да се кандидатства за средства по европейски проекти, коментират от GTAI. Към края на ноември 2022 г. степента на усвояване на средствата от ЕС - средства по проекти, изразходвани от България, договорени в Брюксел, възлиза на 67 на сто, съобщават от Европейската комисия (ЕК). Тоест 33 на сто или една трета от средствата не се усвояват. За да могат фондовете на ЕС да привлекат повече частни инвестиции, правителството трябва да подобри политическата и правна рамка.

Пътят към еврозоната осигурява повече стабилност

Важен момент бе присъединяването на България към Европейския валутен механизъм (ERM 2) през юли 2020 г., който предшества въвеждането на еврото, се изтъква в анализа.

Механизмът ERM 2 гарантира, че валутата на страната няма да се колебае прекомерно. За да запази този статус, страната реформира законите за несъстоятелността, коригира правилата за дейността на държавните компании и прие Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Перспективата на България за присъединяване към Шенгенското пространство обещава да опрости веригите за доставки. Българските транспортни компании очакват спестяване на време до 15 часа при преминаване на граничните пунктове, се отбелязва още в публикацията.